fbpx

Recomandari privind vaccinarea in pediatrie pentru medici si pacienti

Vaccinarea este una dintre interventiile cele mai de success la nivel mondial in domeniul sanatatii publice. De la infiintarea Programului Extins de Imunizare (EPI), in 1974, au fost prevenite milioane de decese si dizabilitati produse de cele 6 boli : difteria, rujeola, tusea convulsiva, poliomielita, tetanosul si tuberculoza

In prezent exista peste 27 de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, boli care apar la sugari, copii, adolescenti sau adulti. Acest ghid ofera informatii pentru medici si alti furnizori de servicii de sanatate, referitoare la aspectele multiple luate in considerare atunci cand este abordata aceasta masura profilactica, pentru sugari si copii. Atat medicii sau furnizorii de servicii, cat si pacientii se confrunta cu numeroase intrebari, referitoare la calendarul de vaccinare, recomandari privind precautii si contraindicatii, numarul de vaccinuri care pot fi administrate concomitent, identificarea si interpretarea evenimentelor adverse.

Citeste si:  Cuperoza faciala, cauze si tratament

De asemenea medicii se confrunta cu nevoia de educatie a parintilor si a pacientilor, selectarea adecvata a diverselor informatii, intelegerea datelor mentionate. Aceste recomandari sunt destinate medicilor care ofera servicii de vaccinare pacientilor, si doresc sa fie un instrument util in explicarea raportului beneficiu/risc, a schemelor recomandate de administrare, a normelor de pastrare a vaccinurilor, a necesitatii acoperirii vaccinale extinse pentru prevenirea si tinerea sub control a bolilor transmisibile.

In Romania au fost dezvoltate recomandari pentru administrarea vaccinurilor pentru majoritatea bolilor transmisibile specifice sugarului si copilului mic, cu multe decenii in urma si actualizate permanent, pornind de la recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si de la experienta tarilor din Uniunea Europeana in domeniul imunizarii, documentul fiind utilizat ca suport pentru completarea schemei nationale de imunizare recomandata (Programul National de Imunizare).

Vaccinurile utilizate pe scara extinsa in domeniul sanatatii publice trebuie sa indeplinesca standardele OMS:

sa fie sigure si sa aiba un impact semnificativ impotriva bolii in toate
grupele de populatie pentru care sunt recomandate;
vaccinurile destinate sugarilor sau copiilor mici, sa fie usor de adaptat la programele nationale si la calendarul de imunizare din copilarie;
sa nu interfereze cu raspunsul imun la alte vaccinuri administrate simultan,
sa fie formulate conform standardelor tehnice (conditiile de refrigerare si de depozitare stabilite, etc.).
sa fie accesibile din punct de vedere financiar, pentru diferite zone ale globului.

Citeste si:  Durerile cronice de coloana ar putea fi tratate cu ajutorul celulelor susa

„Recomandari de vaccinare in pediatrie” este un material util documentarii. Cele 16 maladii sunt prezentate intr-o forma complexa prin trecerea in revista a celor mai importante aspecte. Vaccinarea in principalele boli infectioase pediatrice ofera o sinteza a celor mai noi date cu privire la: tuberculoza, difterie, tetanus, tusea convulsiva, poliomielita, infectia cu Haemophilus influenza, hepatita virala B, vaccinuri combinate, infectia cu rotavirus, infectia cu Streptococcus Pneumoniae, rujeola, parotidita epidemica, rubeola, varicela, infectia cu meningococ, hepatita virala A si gripa.

Sursa : Societatea Romana de Pediatrie

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.