Regimul alimentar in obezitate I

Voi vorbi in acest articol despre indicatii generala in cazul obezitatii, urmind ca in materialele viitoare sa propun doua tipuri concrete de dieta. Obiectivul general in cazul obezitatii este urmarea unui regim alimentar hipocaloric, 1 000 calorii in timpul curei si 1 200 – 1 500 calorii in conditii obisnuite de activitate.

Recomandari:
– sa nu se consume nimic intre mesele prescrise
– sa nu se abuzeze de sare (admis 5 – 8 g/zi)
– sa nu se consume alcool (alcoolul ingrasa!)
– sa se respecte intocmai cantitatile de alimente indicate
– sa se practice exercitii fizice, pe cat posibil
– se abandoneaza fumatul (este basm ca fumatul slabeste! Poate ca-i slabeste pe cei care fac cancer pulmonar din cauza fumatului!)
– felurile de mancare vor fi cat mai variate pentru ca regimul sa fie suportat cat mai mult timp

Citeste si:  Verificare bona

Cura de slabire se realizeaza cu un regim de 1.000 calorii (75g proteine, 100g glucide, 35g lipide), apoi, treptat, se creste la 1.300 – 1.500 calorii. Poate apare o oprire a slabirii (un „platou”) datorita retentiei tranzitorii de apa; regimul nu trebuie abandonat ci, eventual, se asociaza un diuretic slab (ceai diuretic sau Nefrix).
In cazul in care nu se reuseste tinerea curei, este indicata internarea in spital, pentru a tine o dieta mai severa.
Se vor lua 5-6 mese pe zi (astfel, organismul nu isi mai face rezerve sub forma de tesut gras!).

Alimente permise:

-lapte smantanit, iaurt degresat, branza de vaci dietetica, urda
-carne slaba de vaca, vitel, miel, pasare (pui)
-peste slab de rau (salau, stiuca, lin)
-oua fierte tari, albus de ou
-legume: ciuperci, rosii, ridichi, andive, salata verde, ardei gras, castraveti, conopida, spanac, loboda, dovlecei, varza alba, fasole verde (preparate ca salate, fierte inabusit, ca sote de legume)
-fructe: mere cretesti, lamaie, grapefruit, portocale, mandarine, pepene verde, coacaze, fragi, afine, visine, cirese timpurii, etc. (crude, salata de fructe, coapte, compoturi cu zaharina, aspartam)
-grasimi: uleiuri vegetale, margarina (in cantitate mica)
-bauturi: sifon, sucuri de legume si de fructe, lapte ecremat (lichidele se vor consuma cel pu?in 1 l si jumatate pe zi). Bauturile alcoolice sunt recomandate in cantitati reduse, cel mai indicat fiind vinul rosu – un pahar pe zi pentru barbati si ½ pahar pe zi pentru femei (scade colesterolemia, previne angina pectorala si hipertensiunea arteriala, contrar mitului ca ar creste tensiunea arteriala!)

Citeste si:  Peste 400 persoane au participat la Crosul Padurii, derulat la finalul lunii mai 2011

Alimente interzise:

-cascaval, schwaitzer, camembert, branzeturile grase si sarate, laptele integral, iaurtul gras, branza de vaci grasa
-carnea grasa, peste gras, conserve de carne si peste, afumaturi, mezeluri grase, oua prajite
-paine si paste fainoase in cantitate mare
-leguminoase uscate: fasole, mazare, linte, bob, cartofi (exces)
-fructe: stafide, curmale, smochine, struguri, prune, alune, nuci
-grasimi: frisca, smantana, slanina, untura
-sosuri cu rantas, cu grasime multa, maioneza
-supe si ciorbe grase, cele cu fainoase
-dulciuri concentrate (zahar!), creme, aluaturi cu grasime
-bauturi: cele indulcite, siropuri, alcoolul in cantitati mari, cafea, ceai rusesc (cresc apetitul)
-condimente: otet, ierburi aromate, cimbru, etc.

Citeste si:  Somnul, esential pentru consolidarea memoriei

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.