fbpx

Remedii naturiste care lupta cu raceala

Brrr, incepe sa se raceasca. Si noi odata cu vremea. Dimineata nu mai pot uita de jacheta, iar balerinii luati pe piciorul gol ma fac sa platesc scump aceasta nevinovata placere. Si cum incerc sa fug de medicamente, mai bine ma indop cu ceva remedii naturiste. Iar unele chiar delicioase. Asadar, iata cateva sugestii pentru acelea dintre voi care aleg sa nu spuna “da” medicamentelor decat atunci cand e neaparata nevoie.

Gargara cu apa sarata
Da, bunicile aveau dreptate. Cum functioneaza banala apa cu sare? Sarea are efect de deshidratare, ceea ce duce la scaderea secretiilor de extra-fluide din gat si totodata are si darul de a omori bacteriile. Inflamatia care-ti cauzeaza durerea din gat este diminuata. Gargara ajuta expectorarea. Nu e tocmai ceva placut, dar iti garantam ca e sanatos.

Solutie pentru desfundat nasul
Stiti deja celebrele „creioane“ de la farmacie care emana vapori ce ajuta la decongestionarea sinusurilor. Ei, pentru acelea nu garantam ca sunt suta la suta naturale, dar pentru reteta noastra, da. Pune la fiert menta, rozmarin si cuisoare si inspira apoi vaporii. Te va ajuta sa-ti hidratezi caile respiratorii si sa-ti cureti sinusurile. De asemenea, ajuta si la ameliorarea durerilor de cap.

Citeste si:  Eliminarea sarii din alimentatie ajuta la mentinerea greutatii

Usturoiul face minuni
Da, nu miroase minunat, dar e sanatos. La primele semne ale racelii, toaca marunt doi-trei catei si mananca-i cu o felie de paine prajita. Usturoiul este un puternic antioxidant, care intareste sistemul imunitar. Asadar iti ajuta corpul sa lupte impotriva racelii.

Prepara-ti singura siropul de tuse
Ai nevoie doar de trei ingrediente: suc de lamaie, miere si apa calda. Combina trei linguri de zeama de lamaie, o cana de miere si un sfert de cana de apa calda. Lamaia este o excelenta sursa de vitamina C, luptand in mod natural cu bacteriile si mai contine si cantitati mari de antioxidanti. Mierea ajuta la lupta impotriva starilor de oboseala. Luati cate o lingura din aceast amestec de cate ori simtiti nevoia. Totusi, nu este indicat copiilor mici carora nu le este recomandata mierea.

Citeste si:  Gustarea de la birou: deliciu sau pericol pentru sanatate?

Grog
Va recomandam acest “meniu” numai daca sunt majori si daca intentionati sa ramaneti acasa, neurmand sa va urcati la volan. Multumita amestecului de alcool si miere, aceasta bautura va scapa de dureri si va ajuta sa transpirati atunci cand aveti febra. Aveti nevoie de whiskey, rom sau coniac, o lingura de miere, trei linguri de lamaie si ceai (musetel sau menta).

Supa de pui
O vreme am crezut ca beneficiile supei de pui in tratarea racelii sunt un mit lansat de mamele grijulii. Se pare insa ca cercetatorii spun ca nu e vorba doar de efectul placebo. Supa reduce congestiile, inhiba inflamatiile si elibereaza caile respiratorii. Sigur, este vorba de supa de pui preparata de noi insene, nu de cea cumparata la plic. Secretul este ca ea sa stea cat mai mult pe foc. Cateva ore bune. Cu cat sta mai mult pe foc, cu atat cantitatea de substante medicinale extrase din oase este mai mare. Nu uita ca, pe langa carne de pui cu oase (detaliu important), sa adaugi si cateva legume: morcovi, ceapa, telina, pastarnac.

Citeste si:  Refluxul gastroesofagian, o afectiune care poate fi tratata si endoscopic

Inca ceva: stiu ca toata lumea crede ca este ideal sa bem ceaiuri fierbinti cand suntem raciti. Nimic mai eronat. Nu uitati insa sa adaugati in cana de ceai (cel mai indicat este cel de tei) piper negru sau scortisoara.

Tinctura de propolis este si ea o arma importanta. Luati seara si dimineata cate o lingurita.

Si ca sa nu ziceti ca raceala nu are si partile ei placute, poate ca acum aveti si scuza perfecta pentru o baie calda aromatica. Si va puteti pune si iubitul la treaba (daca sunteti suferinde, il veti convinge mai usor): un masaj face minuni. Folositi ulei esential de cimbru, eucalipt si lamaie. Intrati in cada si inspirati, expirati, inspirati, expirati…

Un comentariu
  1. Mie imi facea bunicul ceai de ceapa cand eram ca o toba de famfara. Spargea 2-3 cepe, cu coaja cu tot, le punea la fiert si apoi, ceaiul respectiv mi-l indulcea cu putina miere, dar putina si imi dadea sa beau.
    In 1-2 zile/ nopti, renuntam sa mai tusesc fara nici un medicament!
    Asa ca va recomand si voua!:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.