Respiratia corecta si exercitiile fizice pot anula stresul din viata noastra

Facturile, datoriile, traficul, nesiguranta locului de munca, dead-linurile, responsabilitatile de familie, toate acestea sunt bifate pe lista femeii din secolul nostru. Cineva mi-a spus odata ca „stresul seamana cu un balansoar, te agita si te tine ocupat, insa nu te conduce niciunde”. Mi-a ramas in cap aceasta comparatie, pentru ca este una dintre cele mai inspirate afirmatii care sa defineasca starea de spirit a societatii noastre.

Ce este stresul?
Stresul este definit ca o stare de tensiune mentala sau emotionala, un suspans continuu resimtit, care se manifesta prin dureri de cap, iritabilitate, tensiune musculara, depresie, anxietate, crestere a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale. Daca din analizele tale nu reiese nicio problema, insa te simti totusi in permanenta obosita, irascibila, daca ai adesea depresii si stari de panica, atunci exista un singur vinovat – si acela este stresul. Insa, problema reala intervine atunci cand nu facem nimic pentru a-l determina sa nu ne mai controleze viata. Si asta, pentru ca in timp, se pot dezvolta afectiuni ale sistemului cardio-vascular, ale activitatii cerebrale. Cei care sufera de stres isi maresc considerabil riscul de a avea insomnii, de a face infarct miocardic, hipertensiune, de a intra in stari acute de depresie, de a lua in greutate si a avea dureri cumplite de cap care pot conduce la comotii cerebrale.

Citeste si:  Elimina stresul citind

Cum putem reduce stresul?
Din fericire, exista nenumarate metode care ajuta la diminuarea si combaterea stresului din viata noastra.

1. Exercitiile regulate. Sportul in general, indiferent de natura sa, este cel care lupta cel mai eficient impotriva stresului. Fie ca apelezi la artele martiale, la yoga sau la exercitiile de fitness, toate reprezinta trucuri pe care omul le are la dispozitie pentru combaterea stresului. Cand ne punem corpul in miscare, creste fluxul de sange din organism si, implicit, cantitatea de oxigen. Endorfinele sunt eliberate, iar tensiunea si anxietatea se diminueaza. Tocmai in zilele in care te simti posomorata si totul in jur pare sumbru ar trebui sa faci exercitii de fitness, desi este ultimul lucru pe care simti nevoia sa il faci. Totusi, experimenteaza o singura data macar: vei observa cum la finalul exercitiilor fizice vei avea acea satisfactie ca ai realizat un lucru pozitiv pentru trupul tau si abia atunci vei cunoaste pe deplin intelesul faimosului citat „mens sana in corpore sano”.

Citeste si:  Vesti bune: cartofii nu ingrasa!

2. Somnul. Stresul afecteaza fara indoiala capacitatea noastra naturala de a ne odihni. Si totusi, fara un somn regulat si un somn de noapte, nu ne vom indrepta decat spre ce este mai rau. Iti recapeti fortele si energia doar in urma unui somn linistit, iar acest somn linistit poate fi obtinut cu ajutorul… da, ai ghicit, exercitiilor fizice. Sanatatea este ca un puzzle si toate piesele trebuie sa se lipeasca intre ele, existand un raport perfect de subordonare. Dupa un somn de minim 7 ore pe noapte, anxietatea va disparea intr-un interval scurt de timp.

Citeste si:  Modelul copilului tau

3. Mananca sanatos! Nu exista dubiu ca dieta noastra ne poate cauza adesea si induce starea de stres. Stresul este foarte viclean si poate ataca pe doua fronturi: ori iti va sterge senzatia de satietate si vei manca, luand din ce in ce mai mult in greutate, ori iti va suprima apetitul. Nicio varianta nu pare sa te avantajeze, stiind deja ca nutritia adecvata si cantitatea obligatorie de apa reprezinta combustibilul corpului nostru.

4. Organizarea. Este esential ca si cea mai visatoare femeie sa incerce sa-si organizeze cat mai bine posibil chestiunile practice. La serviciu, acasa trebuie sa stii exact ce ai de facut si cand, care este locul fiecarui lucru necesar. Amanarea sarcinilor nu conduce decat la si mai mult stres, cu toate ca ai senzatia ca azi ai reusit sa mai castigi putin timp liber, odata cu anularea anumitor responsabilitati.


Un comentariu
  1. sa stii ca deadline se scrie asa cum il vezi si deadline-uri, si nu dead-line, cum l-ai scris, ca la sfarsit nu moare nimeni 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.