fbpx

Retete pentru combaterea transpiratiei

Transpiratie persistenta:
1.– o lingura de frunze de nuc uscate
– 200 ml apa
– miere

Se fierbe acoperit la foc domol, pana ajunge la jumatate. Se raceste pana la temperatura la care se poate tine degetul in lichid. Se strecoara, se adauga o lingura de miere la 100 ml ceai.
Se vor bea cate 3 ceaiuri zilnic, timp de o saptamana (ceasca de 100 ml) dupa mesele principale. Seara se aplica unele comprese din acest ceai pe palme, picioare. Valabil 2 zile la frigider.

Daca marim cantitatile, punind cam 100 g de frunze uscate la 2 l apa si lasam sa fiarba 10-15 minute, obtinem un decoct eficient pe care il adaugam in cada cu apa calda – se pot face bai generale sau locale timp de 20 de minute.

Citeste si:  Sindromul Down

2.– o lingura de salvie
– 200 ml apa clocotita
Se beau 4 cani pe zi din aceasta infuzie.

3.– Solutia de bicarbonat de sodiu (un plic de bicarbonat de sodiu la ½ l apa fiarta) este benefica – se sterg zonele axilei, inghinale si picioarelor cu ea dupa fiecare dus.

4.– Numeroase alte extracte de plante: arin negru, lemnul domnului, coada calului, salcie, stejar, salvie, isop, rozmarin sunt de asemenea folosite sub forma de macerat, infuzie, decoct in diverse formule cu efect anti transpirant. Ele au efecte astringente, antiinflamatorii, antimicrobiene, antimicotice si parfumante.

Formulelor antisudorifice li se pot adauga substante absorbante , (cum ar fi pudrele de talc si amidon, alfa-celuloza, care evita maceratia la nivelul picioarelor) sau deodorante, antiseptice care completeaza actiunea ineficienta a apei si sapunului..

Citeste si:  Sfecla rosie perfecta pentru imunitatea ta

Transpiratia picioarelor
1.– 20 gr foi de nuc
– 200 ml apa
– 50 gr glicerina
Se fierbapa si foile de nuc timp de 10 minute. Cand s-a racit amestecati cu glicerina. Se va efectua masajul picioarelor cu acest decoct .

2.– Zilnic pudrati si puneti in ciorapi urmatorul amestec: 50 gr talc simple si 10 gr bismut.

3.– Se fac bai calde cu apa si bicarbonat de sodiu. Se pun doua lingurite de bicarbonat de sodiu in 2 l apa calda si se tin picioarele in ea 15 minute. Baia se repeta de 2-3 ori pe saptamana. Se pulverizeaza apa cu bicarbonat de sodiu si in interiorul incaltamintei.

Citeste si:  Plutesc in aer metale "grele"

Transpiratia axilara (subsuoara).
– 25 gr de frunze de nuc
– 20 gr scoarta de mesteacan
– 25 gr levantica
– 20 gr scoarta de stejar
– 2 litri de apa
Se face un decoct din toate aceste plante si il folosim pentru a spala zona axilara.

Retele enumerate mai sus sunt eficiente in cazul transpiratiei normale („excesiv” in articolul nostru avind valente de „mult” sau „mult uneori”, fara insa a intra in domeniul afectiunii cunoscute sub numele de hiperhidroza sau hipersudoratie, caz in care doar retetele acestea nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemei.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.