Retinopatia diabetica netratata adecvat poate duce la orbire

Diabetul este o boala metabolica, ce afecteaza intregul sistem vascular din organism, inclusiv la nivelul ochilor, dand nastere unor modificari specifice numite generic retinopatie diabetica. Simptomele diabetului sunt: urinare frecventa, sete anormala, foame anormala, anemie, astenie, pierdere in greutate etc. Diagnosticul se realizeaza de catre medicul diabetolog-nutritionist, pe baza unor investigatii clinice si de laborator.

Retinopatia diabetica este o afectiune a vaselor de sange ce hranesc retina: acestea devin slabite, se rup si „scapa” fluid si sange in retina (exudate si hemoragii retiniene), reducand vederea; in plus, aceste vase de sange nu mai reusesc sa aduca substantele nutritive si oxigenul necesare retinei (hipoxie), afectand-o si mai mult. Evolutia este progresiva, in ani de zile, iar fara un tratament adecvat duce inevitabil la orbire.

Cauzele bolii nu sunt complet cunoscute; odata aparuta insa, evolutia acesteia nu poate fi oprita, ci doar incetinita sau intretinuta; de aceea detectarea ei timpurie este esentiala, indiferent de valoarea glicemiei.

Citeste si:  Examinarea gratuita a alunitelor - 25 mai

In stadii incipiente, retinopatia diabetica nu are simptome (scadere de vedere, dureri sau alte semne), de aceea toti pacientii diagnosticati cu diabet zaharat trebuie sa efectueze un control oftalmologic periodic (1-2 ori pe an), pentru detectarea timpurie a modificarilor retiniene. Acest lucru e important pentru a putea incepe un tratament eficient, in timp util, cand boala este inca in faza de inceput.

Metode de diagnosticare:

examen clinic oftalmologic, cu masurarea acuitatii vizuale, a tensiunii oculare si a polului anterior ocular
examenul fundului de ochi – e cel care stabileste diagnosticul
angiografia fluoresceinica este o metoda utilizata dupa ce retinopatia diabetica a fost deja diagnosticata, pentru a determina cat de severa este afectarea retinei; ea consta intr-o serie succesiva de fotografii ale fundului de ochi, dupa injectarea intravenoasa a unei substante numita fluoresceina, care dau o imagine mai clara asupra leziunilor din retina
fotografii color stereoscopice de fund de ochi – pentru o mai buna evidentiere a leziunilor, precum si pentru urmarirea evolutiei lor in timp
tomografia retiniana – OCT – poate diagnostica unele complicatii de la nivelul retinei: edem macular, tractiuni ale retinei/maculei
ecografia de pol posterior (examenul cu ultrasunete) – pentru detectarea proliferarilor vitreo-retiniene si dezlipirii de retina

Citeste si:  Pericolul cosmeticelor contrafacute

Tratamentul consta atat in urmarirea si tratarea diabetului insusi, de catre medicul diabetolog, cat si in urmarirea si tratarea specifica a retinopatiei diabetice, de catre medicul oftalmolog specialist in afectiuni retiniene.

Odata debutata, retinopatia diabetica va continua sa existe, chiar daca pacientul are o glicemie normala datorata tratamentului general cu anti-diabetice.

Tratamentul retinopatiei diabetice depinde de localizarea si gravitatea bolii. Cand zona afectata este retina periferica si leziunile sunt incipiente, tratamentul consta in urmarirea atenta a bolii. Cand zona afectata este macula (zona centrala a retinei), se impune tratamentul cu laser, in sedinte periodice.

Citeste si:  Interactiunile amicale imbunatatesc functia cognitiva

In retinopatia diabetica proliferativa (deja avansata), tratamentul cu laser este utilizat pentru a opri aparitia si dezvoltarea a noi vase de sange (se aplica puncte de laser pe toata retina).

In cazurile avansate sunt necesare operatii complexe pe retina si corpul vitros – vitrectomie, cu aplicatii laser intraoperatorii sau crioaplicatii, urmate de injectare de aer, gaz expandabil sau ulei de silicon – dupa caz.

Concluzie: Daca aveti diabet zaharat, mergeti in mod regulat la un control oftalmologic!

Articol realizat de Dr. Ozana Moraru, Medic chirurg oftalmolog – Clinica Oculus, Bucuresti

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate de preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor oculare? Aflati raspunsul de la un specialist de talie mondiala!
Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.