Rezistenta la efort fizic poate fi sporita prin exercitii de respiratie

Un studiu recent realizat in Statele Unite arata ca prin intarirea muschilor respiratori cu ajutorul unor exercitii de respiratie efectuate zilnic, se poate reduce cantitatea de oxigen de care au nevoie muschii corpului in timp exercitiilor fizice solicitante.

Cercetatorii de la Universitatea din Indiana, care au realizat studiul, spun ca doar respiratia in timpul unei activitati solicitante, cu intensitate mare, precum alergatul, intotul sau mersul pe bicicleta, poate folosi intre 10% si 15% din consumul total de oxigen al atletului.

Citeste si:  Painea cea mai sanatoasa

Antrenarea muschilor respiratori (AMS) este procedura prin care cercetatorii considera ca poate fi sporita performanta fizica a sportivilor. Louise Turner, cercetatoare in cadrul Departamentului de Kinesiologie al universitatii, explica cum functioneaza acest antrenament: folosind un dispozitiv manual care opune rezistenta in momentul in care aerul este inspirat prin el, muschii respiratori ajung sa fie din ce in ce mai solicitati si astfel sunt fortificati.

Citeste si:  A aparut un baton de ciocolata mai sanatos decat doua kilograme de mere!

La studiu au participat 16 barbati, ciclisti, cu varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani. Pentru jumatate dintre subiecti, dispozitivul AMS a fost setat pentru a opune rezistenta atunci cand subiectii trageau aer in piept scurt si cu putere, in timp ce pentru cealalta jumatate – grupul de control, aparatul a fost setat la minim.

Timp de sase saptamani, subiectii respirau de 30 de ori prin aparatul respectiv, de doua ori pe zi. Dupa intervalul de cercetare, cand participantii au simulat respiratia caracteristica activitatilor fizice cu intensitate mica, moderata si mare, muschilor respiratori le-a fost necesar cu circa 1% mai putin oxigen cand au fost efectuate exercitii putin solicitante, si cu circa 3-4% mai putin oxigen, cand au fost efectuate exercitii puternic solicitante.

Citeste si:  Afectiunile tiroidei

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.