Ridurile ar putea indica riscul de osteoporoza

Potrivit unui studiu recent, femeile care, in primii ani dupa instalarea menopauzei, prezinta riduri profunde se pot confrunta cu o scadere mai semnificativa a densitatii osoase, ceea ce inseamna un risc de osteoporoza crescut.

„La femeile aflate la menopauza, aspectul pielii poate oferi indicii cu privire la starea sistemului osos, o asociere pe care comunitatea medicala nu a avut-o in vedere pana in prezent”, a explicat dr. Lubna Pal, endocrinolog in cadrul Yale School of Medicine (Statele Unite) si coordonator al cercetarii. „Aceasta informatie poate oferi posibilitatea ca riscul de fracturi sa fie identificat rapid, fara alte teste costisitoare”, a adaugat ea.

Citeste si:  Cesarom invita copiii sa deseneze pe placi de faianta, in Parcul Herastrau

La studiu au participat 114 femei, cu varsta intre 40 si 50 de ani, care se aflau la menopauza de circa trei ani si nu urmau o terapie de substitutie hormonala. Femeilor le-au fost evaluate ridurile de pe fata si gat si le-a fost masurata densitatea osoasa, prin intermediul osteodensitometriei DEXA.

Citeste si:  Contraceptia de urgenta

Cercetatorii au descoperit o relatie inversa intre punctajul acordat aspectului fetei si rezultatul osteodensitometriei, altfel spus cu cat punctajul era mai mare (adica ridurile erau mai profunde), cu atat densitatea osoasa era mai mica. Aceasta relatie a fost evidenta la nivelul tuturor regiunilor scheletale – sold, zona lombara si calcai – si s-a mentinut independent de varsta si alti factori cunoscuti sa influenteze densitatea osoasa. De asemenea, cu cat tenul era mai ferm si mai lipsit de riduri, cu atat femeile prezentau o densitate osoasa mai ridicata.

Citeste si:  (P)Fulga cauta tunelul secret si ii intalneste pe Shang’li si Misidu

Desi legatura dintre oase si piele poate parea neclara, oamenii de stiinta explica faptul ca cele doua structuri au componente comune – un grup de proteine cunoscut drept colageni. Pe masura ce imbatranim, modificarea structurii de colagen poate fi responsabila cu adancirea ridurilor si pierderea elasticitatii pielii, dar contribuie si la deteriorarea calitatii si cantitatii masei osoase.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.