Riscul de stroke: factori de risc specifici femeilor

Stroke-ul sau accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza de deces si cea mai frecventa cauza de handicap sever pe termen lung, fiind asociat cu o morbiditate si mortalitate, atat la femei, cat si la barbati. Riscul total de stroke la femei este de 20%. Desi incidenta stroke-ului per total este mai mica la femei decat la barbati, dupa varsta de 65 de ani exista o inversare progresiva a raportului, sugerandu-se rolul protector al hormonilor estrogeni.

Femeile au o mortalitate mai mare dupa stroke si tind a avea un prognostic mai prost in ceea ce priveste dizabilitatea si calitatea vietii. De asemenea, femeile prezinta factori de risc specifici pentru stroke: sarcina, contraceptivele orale si terapia hormonala de substitutie pentru simptomele menopauzei.

Citeste si:  Terapia cu magneti

Intelegerea aspectelor specifice ale stroke-ului la femei, este centrata pe actiunea hormonilor estrogeni si legatura acestora cu markerii hemostazei/coagularii, markerii inflamatorii, ipoteza sustinuta de modelele experimentale pe animale. Rezultatele cercetarilor sugereaza ca femeile sunt protejate de catre hormonii estrogeni endogeni, avand un risc mai mic de stroke dupa menopauza. Cu toate acestea, studiile clinice nu au demonstrat niciun beneficiu al terapiei estrogenice de substitutie in preventia secundara la femei. Dupa menopauza, singura indicatie de utilizare a terapiei hormonale este tratamentul simptomelor vasomotorii si osteoporozei.

Citeste si:  Obsesia pentru curatenie poate duce la depresie

In ceea ce priveste consumul de contraceptive orale, acesta este asociat cu o crestere a riscului de stroke, risc amplificat de prezenta unor factori complementari, precum hipertensiunea arteriala, fumatul, migrena cu aura, tombofilia si obezitatea.

Sarcina determina, de asemenea, o crestere variabila a riscului de stroke, mecanismele etiopatogenetice implicand starea de hipercoagulabilitate relativa pusa pe seama modificarilor hormonale si biochimice din timpul nasterii, modificarii hemodinamicii cerebrale datorata scaderii volumului sangvin, fluctuatiei rapide a nivelurilor hormonale si modificarii peretilor vasculari.

Citeste si:  Asociatia Ovidiu Rom si GlaxoSmithKline (GSK) Romania lanseaza componenta de sanatate a programului Fiecare Copil in Gradinita in 20 de comunitati foarte sarace din Romania

Preeclampsia, cauza importanta de crestere a mortalitatii si morbiditatii materne si infantile, asociaza un risc crescut de stroke in timpul nasterii si postpartum, dar si ulterior in timpul vietii, ca rezultat al disfunctiei endoteliale, hipertensiunii arteriale si cresterii factorilor de risc cardiovascular.

Sursa: Sinteze si rezumate „A XIII-a Conferinta Nationala de Stroke (AVC)” – Particularitati ale stroke-ului la femei: R. Homodorean, A. Centea, N. Tohanean, M.L. Muntean, L. Perju-Dumbrava


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.