fbpx

Rolul psihoterapeutului in demersul psihoterapeutic: transfer, neutralitate, ascultare

Un rol are sens doar in masura in care exista o alta persoana prezenta. In absenta a ceea ce numim contrarol, nu putem sa vorbim de rol. Daca vorbim de rolul terapeutului, vorbim implcit de o alta persoana sau de mai multe persoane care se afla intr-o relatie cu cineva. Intr-o relatie individuala vorbim de rolul psihoterapeutului avand ca si contrarol o alta persoana – pacientul. Daca vorbim de o terapie de cuplu vorbim de rolul terapeutului avand drept contrarol, legatura de cuplu. Rolul nu este uniform, ci este multiplu. Ca urmare voi preciza cateva aspecte privind rolul psihoterapeutului.

Transferul. Putem astfel sa vorbim de o disponibilitate a unui pacient de a situa un terapeut in grupul sau intern. Rolul psihoterapeutului este de a permite o asemenea asezare. Cu alte cuvinte rolul psihoterapeutului este de a permite existenta si manifestarea transferului de la pacient catre psihoterapeut. Psihoterapeutul poate juca un anumit rol pe care pacientul il aloca, il transfera din experienta sa anterioara catre persoana prezenta.
Neutralitatea tehnica. Pozitia este de neutralitate tehnica, adica de posibilitatea de a urmari concomitent instantele prezente. Sa spunem cam asa – un pacient vine cu un conflict, acest conflict este intre o parte din el si alta parte din el. Tendinta pacientului este de a trage pe cei din jur in acest conflict, intre a sustine o parte sau alta parte din acest conflict interior. Sa luam exemplul unei persoane care nu poate sa mearga cu liftul. Va solicita celor din jurul sau sa intre in acest conflict presupus de dorinta de a lua liftul si interdictia de a-l lua in diferite moduri, de a o sustine atunci cand dorinta este mai puternica, de a intelege ca nu poate merge cu liftul, implicit, fiecare persoana, va fi de o parte sau de alta a conflictului, se va pozitiona intr-un fel incercand sa asigure reusita partii implicate. Rolul psihoterapeutului este de a nu sustine nici una dintre parti, ci de a le permite ambelor sa existe si sa se manifeste. In acest fel, lupta dintre parti poate sa devina vizibila, poate sa existe si de aici poate sa constituie un aspect al lucrului impreuna al celor doi.

Citeste si:  5 lucruri esentiale inainte de a merge la cumparaturi cu copiii

Daca psihoterapeutul ar intra in acest conflict ca sustinand capacitatea persoanei de merge cu liftul, el va deveni o parte a luptei si este pus in imposibilitatea sa mai poata asigura un tratament, o schimbare, ci va incuraja starea existenta deja. Va putea sa asigure pentru un interval de timp, o schimbare, dar nu va putea trata o persoana. A nu satisface nici una din partile implicate in conflict si a avea ca obiect al ascultarii lupta in sine poate sa fie resimtita ca frustranta de pacient. Insa fara aceasta frustrare nu putem vorbi despre psihoterapie, despre o schimbare intrucat, in sine, ideea de schimbare este frustranta.

Ascultarea. Un alt aspect al rolului psihoterapeutului este cel de ascultare a ceea ce spune pacientul. Rolul sau nu este de a ingriji, opera, interveni, sfatui, interzice, ci de ”a primi” ceea ce are pacientul. Pacientul ca orice persoana are un intreg univers – amintiri, trairi, ganduri, idei, persoane cunoscute, incalcari ale cadrului, rezistente, etc. Acest univers este primit de un terapeut care asculta sau care are capacitatea de a restitui ceea ce primeste. Dar aceasta restituire nu este un proces verbal a ceea ce are pacientul, ci o transformare. Restituirea se face prin interpretare. Putem astfel spune, ca unul din rolurile psihoterapeutului este de a interpreta ceea ce asculta sau, mai corect spus, a ceea ce primeste de la pacient.

Citeste si:  Copiii femeilor fumatoare prezinta riscul de a deveni obezi

In incheiere as aminti despre alte doua laturi ale rolului psihoterapeutului – de a privi din mai multe puncte de vedere un continut al pacientului si de a garanta respectarea cadrului, regulilor stabilite. Despre prima vom vorbi candva, iar la a doua ne-am oprit in articolul anterior.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.