Romanii cer buget de 6% din PIB pentru sanatate

Autor: biolog Rodica Popescu

Comitetul de initiativa cetateneasca pentru cresterea fondurilor alocate sanatatii a strans peste 200.000 de semnaturi din partea cetatenilor si a depus in Parlamentul Romaniei initiativa legislative de crestere a finantarii sistemului de sanatate.

„Am reusit sa punem problema sanatatii pe agenda politicienilor si cerem adoptarea unei legi care sa creasca bugetul alocat sanatatii de la sub 4%, cat este in prezent, la minim 6% din PIB”, afirma dr. Dorin Gabor, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie si totodata presedintele comitetului de initiativa cetateneasca. „Sanatatea este in acest moment mult subfinantata, iar efectele se simt acut de catre fiecare dintre noi, personal medical si pacienti deopotriva. Trebuie sa se actioneze inainte ca situatia sa se cronicizeze si sa devina o drama nationala”, adauga dr. Dorin Gabor.

Citeste si:  Testele sangvine pot dezvalui boli genetice

Sistemul de sanatate publica din Romania functioneaza in acest moment la cota de avarie. In conditiile in care sanatatea primeste sub 4% din PIB, majoritatea masurilor care se iau in prezent au ca efect supravietuirea de la o zi la alta, insa in curand nu vor mai exista fonduri pentru medicamente si instrumentar in spitale, nu se vor mai putea plati salariile laboratoarelor de analize, iar in farmacii vor aparea crize de medicamente.

Citeste si:  Tratarea timiditatii

„Avem nevoie de stabilitatea finantarii sistemului medical pe termen mediu si lung, stabilitate care sa permita cresterea calitatii serviciilor mediale furnizate populatiei, demararea unor activitati de modernizare si dotare a unitatilor medicale, deblocarea si imbunatatirea serviciilor de asistenta medicala. Sanatatea este unul din bunurile cele mai de pret, o prioritate individuala de prim rang care trebuie recunoscuta si faptic ca o prioritate nationala si, nu in ultimul rand, un drept constitutional fundamental”, a adaugat dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina de Familie si membra a comitetului de initiativa cetateneasca.

Citeste si:  Mult timp intr-un singur loc, la fel de daunator ca fumatul

„Am oprit procesul de strangere a semnaturilor cand am ajuns la 200.000, pentru ca de acum este o problema pe care trebuie s-o rezolve clasa politica”, a afirmat dr. Rodica Tanasescu, amintind ca propunerea legislativa este disponibila celor interesati si in mediul online, pe website-ul www.amfms.ro.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.