fbpx

Sa bei apa e o moda

Pe unde te uiti, vezi numai apa si indemnul la a consuma cat mai multa. Revistele, televiziunile si mai ales producatorii de apa imbuteliata insista ca trebuie sa bem cat mai mult. Se pare ca nu mai putem sa muncim, sa ne plimbam, sa facem cumparaturi daca nu avem la noi o sticluta ivindu-se gratios din geanta. Exista apa scumpa, apa ieftina, apa minerala, apa plata, apa roz, apa verde. Fiecare isi lauda apa care hidrateaza mai bine si e mai gustoasa decat toate celelalte. Am uitat ca si apa roz si apa scumpa e tot H2O, tot incolora, inodora si insipida.

Am putea crede ca e o moda sanatoasa. Pana la urma, oricata apa am bea, niciodata nu e suficient, nu? Deci hai sa bem cat mai mult, chiar daca ne e sete, chiar daca nu.

Nu-i chiar asa. Cel putin asta ar spune, daca ar mai putea, Andrew Thorton, un englez de 44 de ani, care a murit fiindca a baut prea multa apa. Il dureau gingiile si a descoperit ca apa rece in cantitati considerabile ii face bine. Asa ca a baut 10 litri in opt ore. A murit de hiponatremie, sau, mai simplu, supradoza de apa. Si nu este singurul. Maratonistii si impatimitele dietelor sunt faimosi prin spitale pentru intoxicatiile cu… apa.

Citeste si:  Slabeste sanatos, scapa de riduri si fortifica-ti musculatura... prin aerocrioterapie

Pana la urma, de cata apa avem nevoie intr-o zi? Chiar sunt necesare faimoasele opt pahare? In medie, avem nevoie cam de 2.5 litri pe zi. 1.5 litri vin din bauturi, restul din mancare. In acelasi timp, pierdem in fiecare zi… 2.5 litri de apa, 1.5 litri prin urina, restul prin transpiratie si alte tipuri de secretii. Nu e de mirare ca cifrele coincid. Organismul uman este mai inteligent decat ne imaginam. Totusi, sa nu uitam ca am spus „in medie”. Cantitatea de apa necesara variaza mult in functie de modul de viata. Nu se compara necesitatile unui om care leneveste in pat toata ziua cu ale unuia care alearga prin oras opt ore, la 40 de grade. In plus, fiecare organism are propriile limite si necesitati, deci nici vorba de o cantitate fixa de apa pentru toata lumea. De unde a pornit mitul cu cele opt pahare? Ramane un mister. Cert este ca nu avem de ce sa sorbim apa toata ziua si sa ne chinuim sa bem pahar dupa pahar daca nu ne e sete.

Deci, daca bem prea multa apa, ne inundam corpul (vezi cazul englezului), iar daca bem prea putin ne deshidratam. Din fericire aceste extreme sunt rare pentru ca „instalatia” noastra stie ce face. Intr-adevar batranii si copiii se deshidrateaza mai usor, dar pentru un adult in putere riscul este minim. Asta daca nu cumva se afla in desert.

Pe de alta parte, un corp inundat de apa nu mai poate functiona. Concentratia de sodiu scade, iar organele interne dau semne de oboseala. Celulele, inclusiv cele ale creierului, se umfla, iar de aici si pana la coma nu mai e mult. Si aceste cazuri sunt rare si tocmai de aceea ajung stiri.

Citeste si:  Cum accepti faptul ca baiatul mamei are o prietena

In ciuda vocilor care ne repeta sa bem apa cat mai multa, nu exista niciun fapt stiintific care sa arate clar ca trebuie sa umblam cu sticla in buzunar sapte zile din sapte. Singurul lucru sigur este ca organismul uman stie cum sa mentina un echilibru al lichidelor. Daca nu are apa de ajuns, urina devine mai concentrata si ti se face sete. Daca are prea mult lichid, se mareste cantitatea de urina.

Apa nu te scapa de toxine, nu te face mai frumoasa si nu te face sa slabesti (desi sprintul pana la toaleta ar putea sa fie un exercitiu bun). Daca stam sa ne gandim bine, am supravietuit atata amar de ani fara sa dormim cu sticla de apa sub perna. Intr-adevar, iti e utila daca esti in desert sau alergi intr-un maraton. Dar sa stai cu sticla dupa tine intr-un mall? Sa bei cand nu ti-e sete? E mai degraba o schema de marketing decat un obicei sanatos.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.