Sanatatea mintala, imbunatatita de apartenenta la grupuri sociale

Individul face mai bine fata situatiilor de viata cu potential stresor, daca face parte din mai multe grupuri sociale diferite, arata un nou studiu. Mai mult decat atat, apartenenta la grupuri sociale pare a imbunatati si sanatatea fizica, accelerand recuperarea dupa boli si accidente.

Apartenenta la mai multe grupuri, cum ar fi cercul de prieteni, familia, cluburile sociale sau echipele sportive, imbunatateste sanatatea mintala deoarece grupurile ofera individului sprijin, il fac sa se simta mai bine in pielea sa si il mentin activ. In plus, persoanele care fac parte din mai multe grupuri sociale par a face mai bine fata situatiilor stresante din punct de vedere fizic si emotional, cum ar fi recuperarea dupa un atac vascular cerebral sau diferite boli.

Citeste si:  Bolile cardiovasculare, tratate cu suplimente naturale

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta de la Universitatea din Queensland (Statele Unite) au cautat sa analizeze modul in care apartenenta la diverse grupuri sociale creste rezistenta individuala la situatii noi si provocatoare.

Intr-unul dintre studii, cercetatorii au cerut unui grup de soldati, care erau supusi unui antrenament militar in conditii meteorologice neprielnice, sa poarte un aparat de monitorizare a ritmului cardiac in timpul unei coborari pe o panta acoperita cu gheata. Desi traseul a dus la accelerarea ritmului cardiac la toti participantii, cei care au declarat ca apartineau mai multor grupuri sociale au inregistrat o reglare a ritmului cardiac si o ameliorarea a starii de stres mai rapida, comparativ cu cei care se considerau mai degraba „singuratici”.

Citeste si:  NU AM FACUT DESTUL. AJUTA-NE! MERGI LA CONTROL!

Intr-un al doilea studiu, oamenii de stiinta au cerut unui numar de 56 de studenti sa se gandeasca la unu, trei sau cinci grupuri sociale din care fac parte si sa descrie masura in care apartenenta la grup ii face sa se simta mai bine in propria piele. Apoi, tuturor participantilor li s-a cerut sa tina cat mai mult mana intr-o galeata plina cu apa aproape inghetata.

Citeste si:  Un nou tata pentru copilul tau

S-a observat ca, cu cat participantii faceau parte din mai multe grupuri sociale, cu atat si-au putut mentine mai mult mana in galeata cu apa rece. Persoanele care au declarat ca fac parte din cel putin cinci grupuri sociale s-au putut supune situatiei stresante pentru o perioada de doua ori mai lunga decat persoanele care nu apartineau decat unui singur grup social.

„Apartenenta la diferite grupuri sociale reprezinta o importanta resursa”, explica specialistii. „Aceasta da individului un scop si o semnificatie, ce aduc cu sine taria psihologica de a se recupera mai repede in urma provocarilor fizice”.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.