Sandplay – o abordare terapeutica pentru corp si suflet

Va propun sa parcurgeti o experienta inedita in lumea terapiei prin jocul cu nisip, o cale de vindecare si dezvoltare pe care fiecare o parcurge trup si suflet. „Ce sa fac?” „Lasa mainile tale sa creeze, ochii vor urmari miscarea mainilor tale si rezerva-ti surpriza de a descoperi la final ce ai realizat”. Acesta este de obicei primul dialog la marginea laditei cu nisip, intre client si terapeut.

In ladita cu nisip, utilizand apa si miniaturile, fiecare client realizeaza o imagine care poarta in sine o poveste. Mainile sunt cele care scriu aceasta poveste fara ca ratiunea si logica sa cenzureze acest proces creativ. In acest spatiu liber (pentru ca poate contine orice creatie) si protejat (pentru ca nimeni nu intervine in poveste si in firul procesului creativ) ai ocazia sa te joci. Ca adulti avem atat de rar aceasta ocazie. ei bine in ladita cu nisip creatia e la ea acasa. si ca orice proces de creatie, proces simbolic, ne implica emotional si senzoriomotor.

Citeste si:  Astazi se deschid portile Congresului ARCE

Sandplay, cum este cunoscuta aceasta metoda terapeutica, ofera acces la inconstient prin jocul simbolic. Invatati sa vedeti, sa simtiti, sa descrieti experienta psihosomatica, sa o intelegeti, sa o integrati, sa ii dati sens. Ceea ce pare de neinteles capata un rost.

Fiind o terapie nonverbala, stimuleaza activitatea preverbala si activeaza acele arii ale creierului in care sunt encodate in profunzime experientele care ne impiedica sa evoluam, care s-au encodat in sistemul nostru nervos si au generat in timp diverse afectiuni somatice, psihice sau psihosomatice, de la simplele frici si nelinisti pe care le numim generic sensibilitate mai accentuata, stiti, eu nu eram asa, la anxietati puternice si atacuri de panica, parca imi pierd mintile, simt ca voi muri in acest moment, iritabilitate si explozii de furie, nu mai reusesc sa ma controlez! tulburari functionale in situatii stresante (palpitatii, tulburari gastrointestinale, dureri de cap, ameteli, dureri sau simptome fara o cauza organica, mictiuni frecvente, pipi in pat la copii mari, infertilitate, etc), ma sperie foarte tare, cred ca sufar de o boala grava, si care in functie de intensitatea si durata stresului (cum e cazul unei trame) pot sa se permanentizeze. Si lista poate continua, caci asa cum spuneam la tot ce ni se intampla participam ca intreg, trup si suflet.

Citeste si:  Medicina traditionala chineza

O pacienta a realizat o imagine in ladita cu nisip. Pentru fiecare, imaginea functioneaza ca un simbol. Si fiind invitata sa priveasca la final acest simbol personal a spus: nu stiu ce este. dar simt ca mi-e frig… nu am energie… imi tremura picioarele, (s-a asezat pe canapea), nu mai am nici o speranta… e liniste, nu mai e nimic de facut… Primul ei contact cu lumea interioara care ii cerea o schimbare imediata a fost corporal. Ulterior a explorat emotiile, apoi a pus in cuvinte acea arie a vietii ei care suferea de lipsa energiei si apoi procesul a continuat cu schitarea posibilelor solutii.

Citeste si:  PARENT INFO - Targul parintilor responsabili, intre 5 si 7 noiembrie, la Bucuresti

Sandplay therapy este o metoda care faciliteaza demersurile esentiale pentru sanatate. Mai multi pasi pe aceasta carare nisipoasa, iata o experienta cu sens.

Articol realizat de psih. Daniela Neagu, Cabinet psihologic SENS


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.