Sarcina extrauterina, depistata cu un simplu test de sange

Oamenii de stiinta au dezvoltat un nou test de sange care ar putea ajuta la depistarea precoce a sarcinilor extrauterine (ectopice), ce pun in pericol viata a numeroase femei. Importanta testului consta in posibilitatea ca rezultatele sa fie disponibile in doar o zi, nu in cateva saptamani asa cum permit mijloacele actuale.

Sarcinile extrauterine se instaleaza atunci cand ovulul fecundat se implanteaza in afara uterului, de obicei in unul dintre tuburile falopiene. In nicio situatie fatul nu poate fi salvat, insa nediagnosticata la timp, sarcina poate fi de asemenea fatala pentru mama. In prezent, specialistii folosesc tehnici de investigatie cu ultrasunete pentru a depista anormalitatile, insa aceste metode se dovedesc deseori ineficiente in primele etape ale sarcinii.

Citeste si:  Care sunt inamicii ochilor sanatosi?

Noul test, realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Pennsylvania (SUA), poate fi efectuat dupa doar trei saptamani de la conceptie, permitand mamei sa renunte la sarcina fara sechele permanente. Testul functioneaza prin analizarea a patru markeri din sange, caracteristici sarcinilor extrauterine.

Pentru realizarea testului, cercetatorii au prelevat probe de sange de la 100 de femei care aveau deja sarcini extrauterine si le-au comparat cu probele provenite de la alte 100 de femei sanatoase. Diagnosticul a fost ferm in 42% dintre cazuri.

Citeste si:  Alimente cancerigene

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.