fbpx

Schimbarile de dispozitie ale parintelui predispun copilul la tulburari afective

Potrivit unei noi serii de studii exista o stransa legatura intre cresterea numarului de cazuri de depresie si intensificarea stresului cotidian. Mai mult decat atat, oamenii de stiinta de la Universitatea Concordia (Canada) sunt de parere ca stresul la care suntem supusi in copilarie poate cauza la varsta adulta depresie clinica si tulburare bipolara.

Citeste si:  Italienii sustin ca secretul mentinerii sanatatii inimii este dansul

„Ceea ce este in special alarmant este faptul ca depresia se instaleaza din ce in ce mai devreme, de la o generatie la alta. Noi ne-am propus sa aflam de ce si consideram ca stresul este principalul factor”, explica coordonatorul studiului, Mark Ellenbogen.

Echipa sa a evaluat mai multi copii care cresteau in familii in care unul dintre parinti suferea frecvent de schimbari de dispozitie. „Studiile anterioare au aratat ca acei copii care proveneau din astfel de familii prezentau un risc ridicat de a dezvolta tulburari afective in timpul vietii”, afirma Ellenbogen.

Citeste si:  Cancerul la stomac

Aceste trasaturi nu sunt doar mostenite, mediul stresant, haotic, nestructurat de viata al copiilor contribuind la cresterea riscurilor. In plus, cercetarea a aratat ca adolescenti din familiile cu risc sporit aveau un nivel de cortizol mai mare, comparativ cu cei provenind din familii neafectate. Valoarea ridicata de cortizol, in adolescenta, induce un risc dublu de tulburari afective la varsta adulta.

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.