fbpx

Sense International – 10 ani de activitate in folosul copiilor cu surdocecitate din Romania

Please select a featured image for your post

Pentru Sense International (Romania), bilantul unui deceniu de existenta insumeaza o serie de premiere cum ar fi sprijinirea autoritatilor pentru infiintarea in Romania a primelor servicii dedicate persoanelor cu surdocecitate sau recunoasterea acestei dizabilitati de catre legislatia romaneasca, dar si programe ample de screening si recuperare a copiilor diagnosticati cu aceste deficiente, programe educationale dedicate pentru acesti copii.

„In momentul in care am inceput activitatea, nu existau servicii adresate persoanelor cu surdocecitate. Problemele cu care acestia se confruntau nu erau cunoscute, iar in dictionar nu exista un cuvant pentru aceasta dizabilitate. Despre programe de identificare si evaluare a acestor deficiente nu mai vorbim”, spune Cristiana Salomie, director Sense International (Romania).

Citeste si:  Cei mai multi fumatori romani au intre 25 si 34 de ani, potrivit studiilor

In cadrul programului de Interventie Timpurie, dezvoltat in parteneriat cu autoritati nationale si locale, gradinite, scoli, Sense International (Romania) a sprijinit screening-ul auditiv si testarea vizuala a 27.000 de nou-nascuti si copii de varsta foarte mica asigurandu-le sansa de a beneficia de diagnostic si consiliere. Dupa aceasta prima faza de screening / testare, SI(R) s-a implicat activ in solutionarea problemelor depistate. Astfel, 53 din copiii care au fost diagnosticati cu deficiente senzoriale au inceput un program individualizat de recuperare in cadrul centrelor Sense International (Romania) de sprijin in interventie timpurie, in Bucuresti, Oradea si Timisoara. Trei echipe multidisciplinare constituite din 11 specialisti in interventie timpurie si 12 medici de specialitate asigura reabilitarea copiilor cu surdocecitate prin tehnici si terapii variate.

Citeste si:  (P)Cat de des trebuie sa mancam legume si fructe?

Prin programul de Educatie pentru Copiii cu Surdocecitate/ Deficiente Senzoriale Multiple (DSM), dezvoltat in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, 140 de copii cu surdocecitate/deficiente senzoriale multiple din 15 scoli speciale de stat beneficiaza de servicii educationale specializate in anul scolar 2010 – 2011. Pentru prima data in Romania, o organizatie neguvernamentala a instruit, de-a lungul a 10 ani, 85 de profesori implicati in educarea copiilor cu surdocecitate si deficiente senzoriale multiple. Programul ofera copiilor cu surdocecitate sansa de a merge la scoala si de a invata, folosind metode si tehnici specifice.

Surdocecitatea este o combinatie de deficienta de vaz si de auz, cu diferite grade de manifestare, care afecteaza in mod dramatic comunicarea, mobilitatea si accesul la informatii. Aceasta a fost recunoscuta de legislatia din Romania ca dizabilitate distincta in anul 2006.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.