Sfaturi practice: Ce trebuie sa stim cand decidem sa apelam la tratament oftalmologic chirurgical?

Desi recomandarea pentru o interventie chirurgicala oftalmologica apartine specialistului oftalmolog, decizia pentru locul unde vrem sa o facem, sau pentru chirurgul pe care l-am dori ca operator, apartine exclusiv pacientului, aflat in cunostiinta de cauza, bineinteles.

1. Care este momentul operator, in timp, cel mai potrivit?

Data cand trebuie sa facem interventia chirurgicala oftalmologica este, si ea, sugerata si recomandata de specialistul oftalomolog si trebuie respectata, tinand cont de prognosticul postoperator mult mai bun in operatiile realizate la timp, versus prognosticul mai rezervat, sau chiar prost, in operatii realizate prea tarziu. Ne referim aici la cataracte foarte avansate, mult mai greu de operat si cu vindecare mult mai lenta postoperator, dar si la unele operatii care sunt chiar urgente chirurgicale (dezlipirea de retina, atacul de glaucom, sau glaucomul cronic foarte avansat).

Totusi, cand ne decidem pentru o anume data de realizare a unei operatii trebuie sa tinem cont si de disponibilitatile noastre materiale si de timp: multe interventii oftalmologice se realizeaza cu anumite materiale pe care pacientul trebuie sa si le plateasca singur (din pacate, inclusiv la spitale de stat!) si care pot fi destul de scumpe; pacientul trebuie sa fie informat si pregatit pentru aceste cheltuieli banesti. Pe de alta parte, pacientii care au un loc de munca trebuie sa ia in calcul posibilitatea de a lipsi de la serviciu cateva zile/saptamani, necesare recuperarii si convalescentei (din fericire, din ce in ce mai scurte, datorita tehnicilor moderne chirurgicale). Pacientii mai in varsta, care nu se pot deplasa singuri, trebuie sa ia in considerare si sa-si planifice operatia si dupa posibilitatea de a gasi un insotitor la operatie si la vizitele postoperatorii, sau chiar pentru perioada de spitalizare, daca e cazul.

Citeste si:  Uleiurile pentru relaxare

Iata de cate lucruri, unele poate de nebanuit, trebuie sa tina cont un pacient atunci cand se hotaraste asupra momentului unei interventii chirurgicale oftalmologice!

2. Pe langa acest „amanunt” legat de momentul operator ideal pentru pacient, ramane, desigur, intrebarea: Unde sa ma operez? La ce spital? La ce doctor?

Un criteriu de alegere poate fi recomandarea medicului oftalmolog curant, de la policlinica, dar aceasta recomandare nu trebuie absolutizata – intotdeauna cereti oftalomologului curant sa va recomande 2-3 variante, pe care apoi sa le cunoasteti din diverse surse de informare si abia apoi sa luati o decizie. Informarea se poate face de pe internet, consultand site-urile diverselor clinici oftalmologice si urmarind acolo performantele chirurgicale ale fiecarui chirurg; informarea se poate face si din sfaturile celor apropiati, care au trecut prin experienta unei operatii la ochi – dar nu absolutizati nici aceste recomandari! Cea mai buna informare se face, insa, chiar in cabinetul sau clinica unde doriti sa va operati, la consultatia preoperatorie: mergand in acea clinica, puteti sta de vorba cu medicul de cabinet sau cu chirurgul, puteti vedea si intreba despre conditiile de operatie – aparatura, tehnici moderne de operatie, conditile de curatenie si, mai ales, de sterilizare (nu ezitati sa intrebati daca se folosesc instrumente si materiale de unica folosinta!), si – foarte important! – despre experienta chirurgului (din nou, nu va fie rusine sa intrebati cate operatii de acel gen a facut chirurgul respectiv).

Citeste si:  Vitamina A din sange – indicator al grasimii ascunse din organism

Un alt aspect, aparent putin vizibil, este atat de modernul „discount”: sanatatea si medicina de calitate nu pot fi obiectul unor reduceri senzationale de preturi, pentru ca materialele folosite in chirurgia oftalmologica sunt, in general, foarte scumpe, daca sunt de calitate, si nu prea fac obiectul unor discounturi la producatori sau importatori; orice astfel de reduceri senzationale (de tipul Supermarket – „doi la un pret de unul!”) trebuie sa ne puna macar putin pe ganduri, in ce priveste calitatea serviciilor oferite…

Acestea fiind spuse, va dorim sa gasiti cel mai bun moment pentru operatie, dar si cel mai bun loc unde sa o realizati!

Citeste si:  Inghetata reduce stresul

3. La ce sa ne asteptam in urma operatiei?

Aceasta este o alta intrebare importanta! Unele operatii oftalmologice au rezultate spectaculoase, cu recuperarea rapida si in totalitate a vederii (cum este operatia de cataracta, sau cele efectuate pentru a nu mai purta ochelari), dar chiar si rezultatul acestora depinde de asocierea altor afectiuni, cum ar fi degenerescenta maculara, atrofia de nerv optic sau alte afectiuni de fund de ochi. Alte operatii, oricat de bine executate ar fi, au un efect limitat in ce priveste recuperarea acuitatii vizuale (cum ar fi operatia de dezlipire de retina, vitrectomia pentru retinopatia diabetica avansata, chiar transplantele de cornee, care pot fi supuse si unor complicatii tardive care sa limiteze acuitatea vizuala, sau chiar pot fi respinse).

Pacientul trebuie sa stie inca din momentul in care se hotaraste pentru operatie, despre aceste limite ale recuperarii postoperatorii a vederii, pentru a evita o dezamagire, uneori greu de invins, atat de catre doctori, cat si de rude sau prieteni apropiati pacientului.

Articol realizat de Dr. Ozana Moraru, Medic chirurg oftalmolog – Clinica Oculus, Bucuresti

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate de preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor oculare? Aflati raspunsul de la un specialist de talie mondiala!
Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.