fbpx

Sfaturi practice pentru contracararea simptomelor maladiei Parkinson in viata de zi cu zi

Houston NPA, companie de comunicare medico-sociala si cel mai mare organizator de evenimente pentru asociatiile de pacienti la nivel national, a organizat la Deva prima conferinta „NeuroPac” din seria dedicata pacientilor cu afectiuni neurologice. Evenimentul a fost dedicat pacientilor diagnosticati cu maladia Parkinson, familiilor lor si cadrelor medicale interesate. Actiunea a marcat Ziua Internationala a bolii Parkinson sarbatorita anual la nivel mondial pe 11 Aprilie. In cadrul evenimentului au fost dezbatute teme diverse, de la simptomatologia bolii si solutii pentru gestionarea simptomelor, la masuri de preventie si medicamentele cu regim de gratuitate.

Dr. Rusan Elena, medic neurolog in cadrul sectiei de neurologie, Spitalul judetean Deva a explicat care sunt simptomele motorii ale bolii Parkinson: numarat al banilor, rigiditatea, hypertonia (contractura musculara), bradikinezia (lentoarea in miscare), tremor de repaus, rigiditate, bradikinezie, hipokinezie (akinezie), postura in flexie, instabilitatea posturala. Echipa de recuperare a pacientului cu boala Parkinson trebuie sa fie formata din neurolog, kinetoterapeut, psihologul, ortofonistul (ameliorarea disabilitatii legate de comunicare, vorbire, inghitire), terapeutul ocupational, specialistul in terapie recreativa, specialistul in nursing, asistentul social. In spitalul din Deva, echipa e formata din neurolog, psiholog si kinetoterapeut.

Citeste si:  Vorbeste-i fetei tale despre sex

Dr. Lavinia Bertalan si-a deschis prezentarea abordand aspectul unei zi din viata unui pacient cu Parkinson. „Viata de zi cu zi a pacientului cu boala Parkinson este o provocare pentru ca simptomatologia difera uneori si de la minut la minut”, a spus ea. Dr. Bertalan a oferit cateva sfaturi practice pentru bolnavii de Parkinson prin intermediul carora acestia pot contracara maladia in diverse situatii:

Despre blocajul motor:
– Acordati cateva secunde pentru a va concentra asupra miscarii picioarelor
– Numarati pasii si incepeti de pe aceeasi parte de fiecare data
– Ascultati sunetul pasilor si urmati ritmul
– Leganati-va corpul pentru a ameliora miscarea picioarelor
– Mergeti inapoi sau in spatele cuiva
– Puneti un obstacol in fata pantofului

Atunci cand pacientul este descurajat de tremor:
– Pastrati-va bratele si mainile ocupate
– In repaus, exista putine posturi care pot ameliora tremorul
– Blocati mainile sub sezut

Condusul si boala Parkinson
– Daca exista un risc de blocaj muscular sau daca pacientul este agitat, se recomanda renuntarea la condus

Citeste si:  Sfaturi de educatie pentru baietei

Alimentatia
– Evitati sucul de protocale care inhiba dopadecarboxilaza periferica
– Evitati excesul de proteine in alimentatie, deoarece acesta limiteaza absorbtia de levodopa

Imbracamintea
– Preferati hainele sport largi, fara nasturi sau curele
– Purtati pantofi cu un toc inaltat pentru a preveni caderea pe spate
– Preveniti riscul de accidente in locuinta

Sexualitatea
– Tulburarile sexuale se datoreaza frecvent problemelor psihologice. Este foarte important sa ascultati aceste probleme si sa-l linistiti pe pacient, aratand ca nu exista nici o actiune directa a bolii Parkinson asupra capacitatii sexuale

Exercitiul fizic
– Trebuie incurajat
– Mersul pe jos
– Inotul
– Gradinaritul
– Bicicleta ergonomica

Interventiile chirurgicale
– Oferiti preoperator lista completa a medicatiei pe care o urmati
– De evitat antiemeticele
– Recuperarea poate dura ceva mai mult

Dr. Dan Mircea Farcas, medic primar cardiolog si pacient cu Parkinson a evidentiat faptul ca maladia poate fi incetinita in evolutie prin schimbarea modului de viata, alimentatie sanatoasa, hidratare suficienta, odihna suficienta, exercitiu fizic in limita posibilitatilor si cu pauze dese, deoarece acesti bolnavi obosesc repede. Din cauza dificultatii de a inghiti, multi bolnavi de boala Parkinson prezinta deshidratare cronica, de aceea este necesar ca acestia sa bea suficiente lichide pana urina devine aproape incolora.

Citeste si:  Cum negociem cu gemenii

Pentru pacientii cu Parkinson sunt importante: folosirea de alimente cu un continut mai scazut de proteine, deoarece prea multe proteine impiedica actiunea levodopei la nivelul creierului; folosirea regulata a alimentelor bogate in levodopa, cum ar fi: fasolea alba lata, germenii de fasole; folosirea alimentelor bogate in acizi grasi omega-3, cum ar fi nucile si semintele de in; folosirea alimentelor bogate in fibre alimentare, asa cum sunt cerealele integrale, zarzavaturile si fructele. Acestea sunt esentiale in prevenirea si tratarea constipatiei, care se intalneste foarte frecvent la parkinsonieni; consumarea alimentelor care contin vitamina E, care este deficitara in Parkinson; evitarea consumului de alcool, condimente sau alte excitante pentru ca acestea intensifica tremorul; persoanele in varsta ar trebui sa creasca aportul de calciu, datorita osteoporozei si a riscului de fracturi din cauza tulburarilor de echilibru.

Sursa: Comunicat de presa Houston NPA

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.