Sifilisul

Sifilisul si gonoreea erau „bolile venerice” care afectau la inceputul secolului XX o zecime din populatie. Prin depistarea precoce a bolnavilor (obligativitatea analizelor la angajare, casatorie, a gravidelor, la obtinerea carnetului auto, etc) si prin descoperirea penicilinei cazurile au scazut astfel incat se spera eradicarea lor. Din pacate, sifilisul a reaparut luind aspectul de adevarata epidemie in Europa de Est si unele zone din Asia. Si In Romania se inregistreaza cazuri frecvente, dar celor infectati nu le vine sa creada ca au aceasta boala, uneori este necesar a fi atentionati sa-si faca tratamentul obligatoriu, altfel raspunzind penal !

De ce este grav sifilisul ? Este o boala cu evolutie insidioasa, tacuta, care in final duce la afectarea organelor interne, cea mai grava fiind afectarea sistemului nervos si adesea duce la deces; un exemplu ar putea fi Lenin ! De asemenea, daca o gravida are sifilis, ea transmite boala fatului, care se naste cu malformatii severe sau moare.

Citeste si:  Hipertensiunea

Sifilisul este o boala complexa produsa de bacteria Treponema pallidum. Are 3 stadii.

In stadiul primar, la 10 zile pana la 6 saptamani de la infectare, apare leziunea specifica – sancrul tare sifilitic. Are aspectul unui crater in zona genitala, in rect sau pe buze si limba (pe locul unde a fost inoculat), leziunea este in general curata si, din pacate, nedureroasa ! Daca ar durea cat de cat, bolnavul s-ar prezenta la medic ! Poate durea si pot aparea secretii purulente doar daca sancrul s-a suprainfectat. O data cu sancrul (care poate nu este evident, de exemplu fiind in vagin) apare marirea ganglionilor limfatici inghinali.

Citeste si:  Fumatul pasiv: Evita pericolele din aerul pe care il respiri

Stadiul secundar apare la o saptamana pana la 6 luni dupa cel primar. Se manifesta prin febra, durere de cap sau in tot corpul, leziuni in gura si eruptive pe piele, uneori in jurul gatului („colierul Venerei”), dar poate fi si pe palme sau talpi. Acum boala poate fi ignorata pentru ca seamana cu o viroza banala. Urmeaza o perioada in care nu exista nici un symptom (sifilis latent).

Stadiul tertiar, ultimul, este al bolii generalizate, cand pot fi afectate toate organele: oasele, pielea (se pierd parti de piele – gome sifilitice), inima, aorta, sistemul nervos.

Citeste si:  Cauze infarct

Boala este contagioasa in toate stadiile, mai ales in cel secundar. Tratamentul este simplu si eficace: penicilina si apoi penicilina retard. Este interzis contactul sexual pana cand cel putin 2 teste de sange sunt negative (tratamentul se face, in general, cu injectii la 2 zile, timp de 3 saptamani, apoi dupa o saptamana libera se fac analizele; ciclul se repeta pana la vindecare).

Sectiune sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie
Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46


6 Comentarii
  1. eu am cu totul alta intrebare. cum de inca mai exista femei inteligente si capabile care nu se gandesc la varianta BTS in zilele noastre. analizele ar trebui sa fie o prioritate pentru oricine si-a inceput viata sexuala!

  2. Un tratament complet si urmarit lunar prin analize (dureaza mai multe luni) duce la vindecare completa; leziuni definitive apar tardiv la bolnavii negrijati.
    Initial m-a uimit si pe mine de ce atatea femei tinere vin la cabinet cu BTS (acuzand adesea \”infectii urinare\”), dar de multi ani am constatat ca tinerele nu au nici macar notiuni elementare de igiena sexuala. Este vina familiei, scolii si medicilor ca nu pregatesc tinerii pentru viata adulta ! De aceea, tot de ani buni, incerc sa mai indrept din situatia aceasta prin sfaturi la consultatie, emisiuni la radio, articole in presa (cand ma primeste presa) si prospecte in sala de asteptare de la cabinet. Si aceasta rubrica de pe FLU se doreste a veni in sprijinul tinerelor !

  3. am si eu o prblm de cateva luni miau aprut pe capul penisului niste bubite rosii acestea fiind nevizibile in stare flasca dar in stare de erectie se vad ca niste mici cocoloase nu mari mici cam cat gamalia unui ac cea ce am dobandit cred ca este dintr-un act sexual q o fata la inceput a imi aparea aceste bubite mia aprut un fel de mazga pe capul penisului albicioasa iar atunci cand am facut sex q partenera ea emana un miros foarte ciudat ca si qum ar misrosii a peste stricat daaca ma puteti ajuta si pe mine vas ramane recunascatorr deci ce am?? ce boala si q ce se poate trata daca puteti sa imi trimiti prin maill raspunsu va multumesc

  4. Mazga aparuta (smegma) poate fi determinata de candida, iar \”bubitele rosii\” pot fi camarute ale corpului spongios vizibile datorita inflamatiei. Trebuie sa va prezentati la medic dermatolog pt dg precis: se efectueaza o \”amprenta\” (se atinge cu lama microscopica) si se examineaza la microscop. Este important sa va prezentati la medic pt tratament corect, dar si pt ca infectiile cu candida la barbat sunt rare si pot da de banuit un diabet ! La ex medical se poate obsera ca \”bubitele\” sunt altceva: herpes genital, care trebuie tratat.

  5. sincer nu stiu ce sa mai cred cum poate fi deosebit un herpes genital de u sifilis primar.mi-au aparut acum5 ani prima data ca o exema care ma ustura la urinat si cand ma stergeam si apoi am observat ca el facuse la fel pe penis . atunci am fost la medic si mia dat un antibiotic si betadine la bucuresti de atunci atat lui cat si mie nu mia mai aparut decat o singura data. dar acum am aceeasi problema cu aceleasi simtome.precizez ca iau de 4 luni capsula de slabit.va multumesc si astept un respuns va rog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.