Sindromul metabolic creste riscul de cancer hepatic

Un nou studiu releva faptul ca sindromul metabolic constituie un factor de risc major pentru doua forme de cancer hepatic. In timp ce pentru carcinomul hepatocelular (cea mai comuna forma de carcer hepatic), factorii de risc includ infectia cu virusurile hepatice B si C, respectiv consumul excesiv de alcool, iar colangiocarcinomul intrahepatic este asociat cu colangita sclerozanta primitiva si boala intestinala inflamatorie, cauza a jumatate dintre aceste cazuri ramane inca necunoscuta.

Citeste si:  Familiarizare bona si copil

Sindromul metabolic cuprinde o serie de conditii medicale, cum ar fi obezitatea abdominala, glicemie crescuta si diabet de tip II, cresterea nivelului trigliceridelor, colesterol HDL redus si hipertensiune.

Oamenii de stiinta germani au examinat legatura dintre sindromul metabolic si dezvoltarea formelor de cancer hepatic, rezultatele aratand ca sindromul metabolic se asociaza cu o crestere a riscului de carcinom hepatocelular (2.13) si de colangiocarcinom intrahepatic (1.56).

Citeste si:  "Cea mai des intalnita forma de abuz asupra copilului este neglijarea..."

„Riscul de a dezvolta aceste boli hepatice este semnificativ mai mare la indivizii care sufera de sindrom metabolic. Din cauza prevalentei ridicate a sindromului metabolic, chiar si o crestere mica a riscului absolut de carcinom hepatocelular si colangiocarcinom intrahepatic, contribuie povara pusa asupra ficatului”, spun oamenii de stiinta.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.