fbpx

Sindromul picioarelor nelinistite

Ce este sindromul picioarelor nelinistite?

Sindromul picioarelor nelinistite este o conditie medicala care se caracterizeaza printr-o senzatie puternica de disconfort la nivelul picioarelor, atunci cand persoana afectata sta pe scaun sau intinsa. Aceasta simte deseori nevoia de a se ridica in picioare si de a se plimba prin incapere, ceea ce conduce la reducerea temporara a simptomelor.

Sindromul picioarelor nelinistite poate debuta la orice varsta si, in general, se agraveaza odata cu trecerea anilor. Femeile sunt mai predispuse acestei conditii. Sindromul poate perturba somnul, provocand insomnie, somnolenta pe timpul zilei si poate face calatoriile mai dificile.

Care sunt simptomele sindromului picioarelor nelinistite?

Persoanele care se confrunta cu sindromul picioarelor nelinistite resimt la nivelul pulpelor, coapselor si talpilor: furnicaturi, crampe, senzatia ca ceva se catara pe picior sau ca ceva trage piciorul, durere, descarcari electrice, mancarimi, usturime, arsura.

Alteori, senzatia nu poate fi descrisa cu precizie, insa persoanele afectate acuza frecvent nevoia incontrolabila de a-si misca picioarele sau de a le masa.

Citeste si:  Usturoi ca medicament

Simptomele fluctueaza ca intensitate si, ocazional, pot disparea pentru perioade mai lungi de timp.

Care sunt cauzele sindromului picioarelor nelinistite?

Cauza sindromului picioarelor nelinistite nu este cunoscuta. Oamenii de stiinta suspecteaza ca afectiunea poate fi provocata de un dezechilibru al dopaminei, substanta chimica din creier care trimite mesaje pentru a controla miscarea muschilor.

Care sunt factorii predispozanti pentru aparitia sindromului picioarelor nelinistite?

Factorii care pot influenta aparitia sindromului picioarelor nelinistite, includ:

ereditatea – conditia pare sa se manifeste la mai multi membri ai aceleiasi familii;
sarcina – modificarile hormonale din timpul sarcinii pot agrava simptomele acestei afectiuni, indeosebi in primul trimestru;
alte afectiuni medicale – desi, de cele mai multe ori sindromul picioarelor nelinistite nu este asociat unei alte afectiuni medicale grave, in unele cazuri poate acompania boli, precum: neuropatia periferica, deficienta de fier, insuficienta renala.

Cum putem diagnostica sindromul picioarelor nelinistite?

Medicul evalueaza simptomele si efectueaza istoricul medical al pacientului. Pentru stabilirea diagnosticului de sindrom al picioarelor nelinistite, trebuie intrunite patru criterii (potrivit International Restless Legs Syndrome Study Group):

Citeste si:  Dietele din reviste sau de pe internet nu dau rezultate benefice

pacientul resimte o nevoie acuta de a-si misca picioarelor, de obicei acompaniata de senzatii deranjante;
simptomele debuteaza sau se agraveaza in stare de repaus, cand pacientul sta pe scaun sau intins;
simptomele sunt partial sau temporar ameliorate in timpul mersului sau cand picioarele sunt intinse;
simptomele se agraveaza pe timpul noptii.

Cum tratam sindromul picioarelor nelinistite?

Uneori, tratarea afectiunii asociate, cum ar fi deficienta de fier sau neuropatia periferica, amelioreaza simptomele sindromului picioarelor nelinistite. Corectarea deficientei de fier poate implica administrarea de suplimente, insa acestea trebuie recomandate de medicul specialist, dupa un test de sange.

Exista cazuri in care unele medicamente prescrise pentru tratarea altor afectiuni, pot ajuta pacientii cu sindromul picioarelor nelinistite. Printre acestea se numara medicatia anti-Parkinson, opioidele, musculo-relaxantele, antiepileptice si medicatia pentru somn. Acestea se administreaza doar cu recomandarea medicului specialist. Este foarte probabil ca un plan de tratament care da rezultate la un pacient, sa nu fie la fel de eficient pentru un altul.

Citeste si:  Ce nu stiati despre flatulenta...

Cel mai frecvent, tratamentul sindromului picioarelor nelinistite include schimbari ale stilului de viata si masuri de auto-ingrijire. Cateva exemplu sunt:

baile si masajul – baile calde si masajul usor al picioarelor pot relaxa muschii;
aplicarea de comprese calde sau reci – alternarea compreselor calde cu cele reci reduce senzatia de disconfort la nivelul membrelor;
tehnicile de relaxare (meditatie, yoga) – stresul poate agrava simptomele sindromului picioarelor nelinistite, de aceea tehnicile de relaxare ajuta la un control mai bun al afectiunii;
igiena corecta a somnului – oboseala tinde sa agraveze simptomele sindromului picioarelor nelinistite, de aceea este important sa se respecte principiile igienei somnului;
exercitiul fizic – sportul, practicat cu moderatie si regularitate, ajuta la ameliorarea simptomelor;
evitarea cofeinei, alcoolului si tutunului – acestea pot agrava sau chiar declansa simptomele.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.