fbpx

Singuratatea, trasatura definitorie a atacului de panica

„Mi-e greu sa ies din casa, imi este greu sa ma duc intre oameni, de fiecare data cand incerc sa ies, ma blochez in ceva si nu stiu ce sa fac. Cand e vorba sa merg la serviciu, mi-e foarte teama. La serviciu seful stie ca sunt bolnava, ca nu pot sa ajung, uneori ma invoieste. Mi se face rau dintr-odata. Analizele sunt bune, am ceva probleme cu calciul, dar doctorul imi tot spune ca sufar de atacuri de panica. Nu stiu ce sa fac. Mi se recomanda sa fac o terapie.”

In paralel e un alt discurs: „Adica sunt nebuna? Ce vrea sa fie o terapie? Cum as putea stand de vorba cu cineva sa scap de starile astea? Stiu eu mai bine de ce am nevoie.”

In ambele situatii persoana se simte singura. Singuratatea este una din trasaturile acestui simptom. Persoana care are atacuri de panica o veti vedea de multe ori suferind de ceea ce am putea numi singuratate cronica. Chiar daca este impreuna cu altii, ea reuseste sa ramana tot singura. Ce inseamna acest lucru – ca modul in care este impreuna cu ceilalti este unul dificil.

Citeste si:  Trusa medicala de prim ajutor

Acest aspect nu inseamna ca nu are prieteni, nu inseamna ca nu are in jurul ei rude si membrii de familie care sunt preocupati de starea ei de sanatate si de ea in general. Veti vedea deseori ca exista deseori persoane care sunt foarte in jurul ei. Pot sa aiba si copii, dar sentimentul general este unul de singuratate. Nicio relatie nu pare a fi suficient de satisfacatoare. Nevoile sale reale, profunde de afectiune nu sunt decat fugitiv satisfacute si niciodata pe deplin multumitor. Ce este aceasta singuratate?

Este un mod de a suferi, de a fi cu cineva intr-o forma dificila. Atacul de panica da senzatia ca impune un mod de a fi cu celalalt, creeaza aparent o punte de legatura care reuseste sa si izoleze in acelasi timp. Aceasta modalitate de a fi cu celalalt fara a fi, vine dintr-o neputinta. O neputinta mai veche de cele mai multe ori. Evident ca aceasta persoana are capacitatea potentiala de a avea si relatii autentice, care sa fie satisfacatoare. Dar prin si din cauza atacului de panica, este pusa in situatia de a fi prinsa in aceasta menghina care interzice relatia.

Citeste si:  Cercetatorii din Chile spun ca o injectie cu un tip de virus poate combate alcoolismul

Pentru a crea bazele unui tratament este necesara decizia persoanei de a se centra pe sine, de a accepta relatii uneori impotriva a ceea ce simte. Poate suna ciudat, insa atacul de panica pune in discutie urmatoarea tema: „cum ar fi viata protagonistului daca acest atac nu ar mai fi?”. Sigur, raspunsul ar fi simplu – mai buna. Dar cum? Ce s-ar intampla cu relatiile care implica si atacul de panica? De aici rezulta un comportament de inteles, dar si usor ciudat – protagonistul devine speriat de ceea ce ar fi cu el daca s-ar simti bine.

Starea sa ar fi similara aterizarii intr-o tara straina care este dorita, dar si sperie in acelasi timp pentru ca sunt multe necunoscute – cum sunt oamenii acolo, ce limba se vorbeste, daca se va descurca. Atacul de panica devine similar unui acasa, unde oricat de dificil ar fi, exista un sentiment de cunoscut. Sa plece intr-o vindecare si tratament este uneori resimtit ca o aventura si nu toata lumea este dispusa sa experimenteze situatii noi. Si totusi si aceste persoane isi doresc un tratament. Dar ele apeleaza la specialist atunci cand situatia devine „dramatica”. Pastrand comparatia, am putea spune ca este ca atunci cand exista un razboi si un civil este pus in situatia sa se refugieze in alta tara. Odata ce razboiul se incheie tendinta este de intoarcere.

Citeste si:  Du-l in Tara lui Mos Craciun

Toate aceste stari sunt inconstiente in cea mai mare parte. Exista si persoane care au o intuitie a ceea ce se intampla in ele. Dar prima conditie este sa accepte pe celalalt, sa accepte o relatie care aduce si beneficii.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.