Siropurile medicinale trebuie administrate doar cu linguritele gradate speciale

Cercetatorii avertizeaza ca administrarea medicamentelor sub forma de sirop folosind o lingura de bucatarie se poate dovedi ineficienta si chiar periculoasa. Cercetatorul Dr. Brian Wansink, directorul Laboratorului Cornell Food and Brand recomanda sa nu folosim pentru administrarea acestui tip de medicamente decat lingurite medicinale gradate, deoarece, folosind lingura de bucatarie, exista riscul de a administra o cantitate mai mica sau mai mare decat cea recomandata.

In cadrul studiului, subiectilor – care sufereau sau suferisera de gripa, li s-a cerut sa toarne doza recomandata de sirop medicinal in linguri de bucatarie de dimensiuni diferite. In functie de dimensiunea lingurii, 195 dintre participanti au turnat o cantitate de sirop cu, in medie, 8% mai putin sau 12% mai mult decat doza recomandata.

Citeste si:  Remedii pentru a scapa de mahmureala dupa o noapte de chef

„Cand li s-a cerut sa-si administreze medicamentul cu o lingura de bucatarie de dimensiune medie, participantii au avut tendinta de a turna in aceasta o cantitate mai mica decat cea recomandata. Insa, atunci cand au folosit o lingura mai mare, cantitatea de sirop administrata a fost si ea mai mare decat ar fi trebuit”, explica Dr. Brian Wansink, coordonatorul studiului.

Citeste si:  Cum pretuiti voi sanatatea?

„Poate ca o cantitate de medicament-sirop cu 12% mai mica sau mai mare nu suna prea amenintator, insa trebuie sa ne gandim ca medicamentul este administrat o data la 4-8 ore, timp de pana la 4 zile. Astfel, subdozarea sau supradozarea poate ajunge sa faca tratamentul ineficient sau chiar periculos”, adauga Wansink.

Specialistii recomanda sa nu ne incredem intotdeauna in capacitatea noastra de a estima corect cantitatile, mai ales atunci cand vine vorba de adminstrarea unui tratament medicamentos. Cu atat mai mult, atunci cand tratamentul este adminstrat copiilor, trebuie sa dam dovada de o mare acuratete, deoarece in cazul acestora diferenta dintre doza ingerata si cea recomandata poate avea consecinte grave asupra sanatatii lor.

Citeste si:  Protagonistii industriei de infrumusetare se reunesc la Bucuresti in cadrul expozitiei COSMOBEAUTY, 4-6 mai 2012, Sala Palatului

Sursa: Annals of Internal Medicine


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.