Sistemul endocanabinoid din creier, diferit la barbati si femei

Diferentele de dezvoltare a amigdalei, regiune a creierului responsabila cu emotiile si comportamentul social, au fost studiate de un grup de cercetatori pe cobai, pentru a explica de ce unele tulburari mintale au o incidenta mai mare in randul reprezentantilor sexului masculin.

Expertii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Maryland (Statele Unite) au descoperit o diferenta surprinzatoare intre masculi si femele la nivelul sistemului endocanabinoid – sistem implicat in reglarea comportamentului, cu precadere a felului in care individul se joaca.

Citeste si:  Vaccinul uman impotriva virusului gripei aviare, in atentia cercetatorilor niponi

Autorii studiului au descoperit ca femelele prezentau cu circa 30-50% mai multe celule gliale (nevrolgice) in regiunea amigdalei, comparativ cu masculii. De asemenea, acestea aveau cantitati mai reduse de substante endocanabinoide, care au fost poreclite „marijuana creierului” deoarece activeaza receptorii de canabinoide care raspund si la THC (tetrahidrocanabinol), principalul ingredient psihoactiv din canabis.

Citeste si:  Campanie de testare gratuita a auzului si de reinnoire a protezelor de generatie veche, derulata in Brasov

In plus, s-a observat ca femelele se jucau mai putin decat masculii. Acest fapt se modifica atunci cand acestora le erau administrate substante similare canabisului, menite sa stimuleze sistemul endocanabinoid. De asemenea, prin administrarea acestor substante numarul de celule gliale se diminua semnificativ.

„Rezultatele obtinute identifica pentru prima data o diferenta de gen in felul in care dezvoltarea creierului la nivel celular este afectata de sistemul endocanabinoid. Descoperirile ne vor ajuta sa intelegem mai bine diferentele developmentale dintre barbati si femei, diferente care constituie baza biologica a acelor tulburari mintale cu o prevalenta mai mare in randul reprezentantilor sexului tare. Acum urmeaza sa studiem daca aceleasi diferente sunt valabile si la oameni”, a explicat dr. Margaret M. McCarthy, autoarea studiului.

Citeste si:  Incepe TMA 2012: Festivalul de Spiritualitate, Medicina Alternativa si Terapii Complementare

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.