fbpx

Solarul, incadrat in categoria de risc maxim cancerigen

Daca nu demult, dermatologii erau de parere ca folosirea unui solar poate creste pericolul cancerigen, acum este oficial: bronzul artificial se incadreaza in categoria de risc maxim cancerigen. Probabilitatea de a dezvolta un melanom (forma cea mai grava de cancer de piele) creste cu pana la 15% pentru o persoana care apeleaza la razele ultraviolete emise de aparatele de bronzare si cu nu mai putin de 75% in cazul celor care uzeaza aceasta practica frecvent si au varste de pana in 30 de ani. Specialistii de la Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului au declarat la unison ca, in momentul de fata, sunt putini factori care pot declansa cu atata usurinta tumori maligne de origine pigmentara, precum solarele.

Medicii experti din Londra merg mai departe si claseaza solarele ca fiind la fel de mortale ca arsenicul sau inhalarea gazelor de esapament. In 1992 s-au facut primele studii in vederea stabilirii gradului de risc cancerigen provocat de utilizarea unui solar insa, din pacate, atunci au fost indisponibile o mare parte dintre elementele de probă care asociaza sursele artificiale de raze UV si groaznica maladie. Bruce Armstrong, profesor la Universitatea din Sydney, declara ca: „Putem spune acum fara echivoc ca surse artificiale de radiatii solare – in cazul de fata ultravioletele (UV) emise de dispozitivele de bronzare – pot provoca atat melanoame de piele, cat si la ochi”.

Citeste si:  Afectiunile oculare (I)

Incadrate in aceeasi categorie cu tutunul, azbestul si alcoolul, toate tipurile de radiatii ultraviolete (UVA, UVB si UVC) sunt cancerigene, fara exceptie. Daca evitai expunerea la soare intre orele 12 si 18, trebuie sa aflii ca intrebuintarea unui solar creste de cateva ori riscul imbolnavirii. Este cunoscut faptul ca, in mai in toate saloanele de cosmetica, exista si cate un solar. Ca, de cele mai multe ori, nu se respecta nici macar timpul regulamentar obligatoriu in care aparatul trebuie sa ramana nefolosit si sunt facute programari cu cea mai mare nonsalanta si iresponsabilitate, una dupa alta. Este la fel de consacrata apetenta romancelor pentru aceasta practica nesanatoasa si nefireasca, din punctul meu de vedere.

Citeste si:  Invata sa mananci sanatos indiferent de locul in care te afli

Stiu ca sunt tari, precum Germania sau Franta, in care se obisnuieste sa ai solar chiar la tine acasa. Insa, daca ne uitam putin pe statistici, in aceste tari, melanomul este responsabil in proportie de peste 40% de imbolnavirea de cancer, la persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. N-am inteles niciodata de ce ni se pare ca ne scuzam, chiar si cand vine vorba despre sanatatea noastra, dand exemple negative, facand mereu analogii cu locuri unde excesul este mai mare. De ce nu alegem exemple pozitive, cum ar fi Australia? Guvernul New South Wales a introdus o lege prin care se interzice folosirea solarului, persoanelor sub 18 ani, cat si celor cu pielea foarte alba. Clientii trebuie sa-si faca mai intai analize standard si sa semneze un formular de consimtamant, prin care recunosc riscurile la care se supun de buna voie. Nu crezi ca te-ai gandi de doua ori, inainte de a-ti pune semnatura pe o foaie care te informeaza despre riscul imbolnavirii de cancer?

Dincolo de gravitatea situatiei si lipsa informatiilor din mass-media romanesti, vreau sa abordez, pe scurt, si tema „trendului” in materie de bronz. Nu, in Europa nu mai este la moda bronzul. Nici cel natural, nici cel artificial. Este indiscutabil si o masura de precautie in fata unui soare tot mai agresiv. Pe langa preocuparea – pe buna dreptate – continua in privinta pielii, trebuie sa incerci sa folosesti creme de protectie solara, zi de zi, indiferent de anotimp. In materie de piele, „un must-have” este anul acesta pielea ta naturala. Se poarta, deci pigmentul natural, bronzul artificial in timpul iernii fiind considerat de prost gust si kitsch.

4 Comentarii
  1. Ar trebui interzise. Inafara faptului ca toate tipele care stau la solar arata ca niste curci prajite, zici ca sunt toate tiriste, se mai si imbolnavesc. vaide mama lor de proaste.

  2. am avut si eu o tentativa cu solarul dar am renuntat dupa cateva sedinte. angajata de la solar parea ca`si petrece timpul in solar ca vampirii in sicriu, era de varsta mea dar avea o culoare mult prea maronie la piele si plina de pete inchise pe nas si decolteu.
    clar ca un aparat care te bronzeaza in 10 min cat te bronzeaza soarele in cateva ore nu e OK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.