fbpx

Somnul dulce al bebelusilor

Please select a featured image for your post

Inca din primele zile de viata veti observa ca bebelusul doarme mai mult decat este activ si asta pentru ca nou-nascutul doarme exact atat cat are nevoie. Daca la inceput va dormi in reprize haotice, atat ziua cat si noaptea, o data cu trecerea lunilor trebuie sa se obisnuiasca, sau sa il ajutati sa se obisnuiasca, ca cele mai lungi perioade de somn sa fie pe perioada noptii, iar perioadele de veghe, pe timpul zilei. Cum ajutam bebelusul sa faca diferenta intre zi si noapte? E bine de stiut de la bun inceput, ca toti copiii sunt diferiti si in timp ce unii se vor adapta foarte rapid la alternanta zi-noapte si la un ritm de somn adaptat ei, pentru altii va dura chiar luni intregi. Il puteti ajuta insa, stabilind inca din prima zi acasa modul in care tratati somnul de zi si cel de noapte. De exemplu, puteti in timpul zilei sa il lasati sa doarma intr-un carucior sau intr-un cos, iar patutul sa il folositi doar noaptea.
In special in timpul zilei, incercati sa nu pastrati o liniste deplina atunci cand doarme copilul. Nu doar ca transformati atmosfera de zi, intr-o atmosfera de noapte, dar il si faceti foarte sensibil la sunetele din jur, astfel ca cel mai mic sunet il va trezi si va deveni plangacios si morocanos. Daca se trezeste, este momentul sa ii organizati activitatile. Trebuie sa inteleaga, incetul cu incetul, ca starile de veghe de peste zi sunt asociate cu joaca, iar noaptea este pentru somnic.
Citeste si:  FinanÅ£area Serviciilor Sociale pentru familie ÅŸi copil în România
O alta modalitate foarte eficienta de a delimita clar ziua si noaptea este ca la inceputul zilei sa permiteti accesul luminii naturale in camera copilului, iar pe timpul noptii sa trageti draperiile si sa faceti intuneric, lasand doar o lampita de veghe. Atunci cand ii dati sa manance in timpul zilei, profitati de aceasta perioada pentru a povesti cu el, pentru a-i arata jucarii, iar mai apoi pentru a-i schimba scutecelul si a va juca impreuna. Dimpotriva, eventualele mese de pe timpul noptii trebuie sa se desfasoare fara prea multe cuvinte, la fel si schimbarea scutecului, care trebuie facuta doar daca este cu adevarat necesara. Copilul trebuie sa inteleaga ca mesele de peste noapte nu sunt un motiv de socializare si nici de joaca.
Citeste si:  Topul problemelor de sanatate ale femeilor
Somnul din timpul zilei. In jurul varstei de 6 luni, bebelusii vor fi din ce in ce mai activi, vor incepe sa exploreze din ce in ce mai mult mediul inconjurator, astfel ca perioadele de veghe din timpul zilei sunt destul de solicitante pentru el. Pentru a-i oferi energia necesara sa-si continue explorarile, este necesar ca bebelusul sa doarma cate putin si-n timpul zilei, aceasta rutina a somnului de dupa amiaza fiind necesara pe toata durata primei copilarii.
Citeste si:  Chirurgia estetica poate mutila
Singura conditie este sa nu il lasati niciodata sa doarma mai mult de 2 ore, intrucat va avea apoi mult mai multa energie si va va fi foarte greu sa il convingeti sa adoarma seara. Trezitul bebelusului in timpul zilei se poate dovedi dificil, mai ales daca aveti de a face cu un mititel lenes. De aceea, nu il treziti foarte brutal si daca observati ca este morocanos, nu il solicitati in diverse activitati pana cand nu este complet trezit. Daca bebelusul se trezeste foarte de dimineata, in jurul orei 6, asta inseamna ca a dormit suficient, dar in nici un caz nu inseamna ca si mamica a dormit suficient. Asa ca, ai doua variante: fie culci bebelusul mai tarziu seara, astfel ca va dormi mai mult dimineata, fie instalezi draperii groase in camera lui, care sa impiedice patrunderea luminii si astfel s-ar putea sa castigi o ora suplimentara de somn.
Haine pentru copii

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.