fbpx

Spasmofilia

Please select a featured image for your post

Ce este spasmofilia?

Spasmofilia este o afectiune ce se caracterizeaza prin deficit de calciu si magneziu in organism. Aceasta afecteaza preponderent persoanele de sex feminin deoarece exista mai multi factori favorizanti si determinanti (sarcina, alaptare, starile afective negative etc.), si copiii mici, rahitici care prezinta aceleasi dezechilibre intre minerale.

Care sunt cauzele aparitiei spasmofiliei?

Cercetarile clinice efectuate asupra bolnavilor de spasmofilie au evidentiat ca, in general, acestia au un aport alimentar scazut in calciu. Un regim alimentar sarac in produse lactate determina carenta de calciu si aduce un raport calciu/fosfor sub 0,50, insuficient pentru a asigura o absorbtie buna, mai ales daca la aceasta se adauga si deficientei vitaminei D. Anxietatea si stresul pot determina, de asemenea, crizele de spasmofilie, iar starile de nervozitate inabusite le pot intensifica.

Care sunt simptomele spasmofiliei?

Spasmofilia este o afectiune care poate prezenta o lunga perioada de latenta, pe fondul careia pacientii pot avea crize de lipotimie (lesin) sau de tetanie. Crizele de tetanie se manifesta prin contracturi involuntare ale muschilor, tulburari respiratorii, palpitatii, invinetirea la fata (cianoza), neliniste sau anxietate, senzatie nemotivata de lipsa de aer, crize de transpiratie inexplicabile, dureri de cap intense, stari de melancolie, tulburari de concentrare, dereglari ale somnului si disfunctii sexuale (scaderea libidoului si a potentei, frigiditate).

Uneori, contractia spasmodica tinde sa se generalizeze la toti muschii scheletici sau sa se localizeze la unele regiuni ale corpului, ca de exemplu la fata, unde apare contractia buzelor, realizand „faciesul tetanic”.

Citeste si:  Trimite-ti copilul in tabara

De asemenea, modificarea echilibrului acido-bazic din organism afecteaza aparatul renal si caile urinare care, adesea, sunt sediul unor manifestari care pot fi puse in relatie patogenica cu spasmofilia. La femei, se observa si dereglari ale ciclului menstrual, provocate de hiperestrogenie, care dezechilibreaza rapid metabolismul calcic.

Spasmofilia prin deficit de magneziu alterneaza perioadele asimptomatice cu perioadele de decompensare, care sunt induse de pierdere suplimentara de magneziu, stres, oboseala, administrarea de medicamente diuretice, tulburari digestive sau de reducere a aportului de magneziu (pe perioada sarcinii si alaptarii).

Cum putem diagnostica spasmofilia?

Diagnosticarea spasmofiliei se face, de catre medicul specialist, prin evidentierea semnelor clinice de hiperexcitabilitate neuromusculara periferica (Chvostek si Trousseau) si a semnelor electrice (EMG), corelate cu datele obtinute in urma examenului de sange.

Citeste si:  Cum sa previi atacurile de panica

Cum tratam spasmofilia?

Prin diagnosticarea la timp si tratarea spasmofiliei se pot preveni demineralizarea osoasa si, mai ales, osteoporoza.

Tratamentul medicamentos se compune din suplimente de calciu si magneziu, asociate cu vitamina D. Administrarea de calciu si magneziu fara avizul unui medic si, inainte de efectuarea unor analize de laborator, nu este indicata!

Un regim de viata echilibrat, o dieta alimentara bogata in legume, fructe, produse lactate, un consum moderat de cafea si tigari, evitarea stresului si a oboselii ajuta la prevenirea crizelor de spasmofilie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.