fbpx

Specialistii dezbat impactul alimentatiei asupra sanatatii

Please select a featured image for your post

Aproape 100 de specialisti romani si straini din domeniul nutritiei s-au reunit la Sinaia in perioada 6-7 noiembrie a.c. in cadrul celui de-al XI-lea Simpozion Anual al Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS), pentru a dezbate tema „Impactul alimentatiei dezechilibrate asupra sanatatii”.

Prezentarile din acest an au fost impartite in 3 sesiuni si au fost realizate cu ajutorul unor personalitati din domeniul nutritiei (cadre universitare, medici practicieni, ingineri tehnologi, asistenti medicali dieteticieni etc.), atat din Romania, cat si din alte cateva tari (Statele Unite, Belgia, Malaezia, Grecia, Polonia etc.)

Lipidele alimentare, date noi a fost considerata de catre toti participantii drept una dintre cele mai bune sesiuni de comunicari stiintifice din istoria simpozioanelor FPAS. Aceasta sesiune a avut un continut stiintific de inalta valoare, in principal datorita contributiei Dlui Dr Kalyana Sundram (Director in cadrul Malaysian Palm Oil Council) si a Dlui Prof Pramod Khosla (Universitatea Wayne, Michigan, SUA). Sesiunea a fost completata prin lucrarile despre acizii grasi Omega-3 si Omega-6 ale Dnei Nathalie Henin si de cele ale Dlui Jean-Claude Martin, din partea companiei Bunge. Dl Prof Mircea Nanulescu a prezentat in incheiere expunerea „Ateroscleroza ca problema pediatrica”.
A doua sesiune Antioxidantii si dilemele lor a trecut in revista ultimile noutati din domeniul respectiv si a subliniat rolul acestora in prevenirea tulburarilor metabolice, cat si in mentinerea starii de sanatate.
Sesiunea Educatie pentru alimentatie sanatoasa a fost magistral inceputa de catre Dr. Aimilia Papakonstantinou (Grecia) cu o prelegere privind rolul indulcitorilor hipocalorici in controlul greutatii corporale si a fost continuata de catre Dr. Rodica Vamanu, din partea companiei Unilever, care a prezentat eforturile industriei alimentare pentru a indeplini standardele impuse de catre forurile internationale de Nutritie.

Citeste si:  Actrita Alyssa Milano: „Sportul si un ritm de viata echilibrat ma ajuta sa realizez ceea ce imi propun"

In cadrul simpozionului au fost premiate cele mai bune lucrari inscrise la Concursul pentru Tineri Cercetatori cu preocupari in domeniul nutritiei. In paralel a fost organizata o expozitie, unde firme si organizatii neguvernamentale internationale au prezentat produse si servicii din domeniu.

Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, ce activeaza in Romania inca din 1999. FPAS are o experienta solida in promovarea unei nutritii echilibrate si oferirea de suport informational pentru institutiile guvernamentale sau private cu privire la aspecte ale alimentatiei si ale bolilor determinate de aportul inadecvat de nutrienti.

Citeste si:  Cum determinam pe cineva drag sa inceapa o psihoterapie?

De asemenea, cercetarea stiintifica reprezinta o parte integranta a activitatii FPAS si s-a concretizat de-a lungul timpului in numeroase lucrari de specialitate din presa nationala si internationala, unele constituind rezultatul unor proiecte de larg interes. Consiliul Stiintific, ai carui membri sunt specialisti binecunoscuti in nutritie si boli metabolice, coordoneaza actiunile educationale si stiintifice ale FPAS. Presedinte Fundatiei este Prof Dr Dan Mircea Cheta, membru al Academiei de Stiinte Medicale.

Citeste si:  Intreruperile de sarcina
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.