fbpx

Spondiloza

Spondiloza este o afectiune degenerativa a coloanei. Aceasta poate afecta intreaga coloana, dar mai frecvent regiunea lombara si cervicala si consta in depuneri de calciu la nivelul marginilor platourilor discale sau in jurul articulatiilor. Depunerile de calciu dau nastere unor formatiuni denumite „ciocuri de papagal”. Prezenta acestor formatiuni indica un proces cronic degenerativ al coloanei. Acest proces ingusteaza canalul rahidian (in care stau maduva si nervii) si gaurile de conjugare (locurile pe unde ies nervii din maduva si se distribuie spre membre). Ingustarea canalului rahidian (vertebral) duce la instalarea mielopatiei vertebrale care creeaza dificultati in irigatia cu singe a maduvei.

Spondiloza se poate instala dupa varsta de 40 de ani. Cele mai predispuse sunt persoanele de sex masculin.

Persoanele tinere care sunt diagnosticate, in mod eronat, cu spondiloza cervicala pot suferi de o nevralgie de nerv occipital. Aceste nevralgii pot fi cauzate de suprasolicitare, pozitia incorecta in fata ecranului, expunere la temperaturi scazute. Ele pot ceda spontan sau dupa administrarea de infiltratii la locul unde iese nervul occipital.

Citeste si:  Un indicator al sanatatii mai bun decat IMC

In regiunea cervicala exista, in corpii vertebrali laterali, un canal prin care trec arterele vertebrale care duc sange la creierul mic. In cazul comprimarii acestora, cantitatea de sange care iriga creierul mic se reduce conducand la reducerea cantitatii de sange la nivelul trunchiului cerebral si a cerebelului.

Care sunt simptomele spondilozei?

Dureri de cap, sindrom vertiginos (ameteli), dureri si amorteli in maini, tulburari de mers, scaderea fortei musculare, mai intai la nivelul membrelor superioare si apoi a celor inferioare.

Care sunt cauzele spondilozei?

Dintre cauzele care conduc la aparitia spondilozei putem enumera: reducerea mobilitatii articulare datorate obezitatii; adoptarea unor pozitii necorespunzatoare a coloanei cervicale (statul prelungit in fata calculatorului sau la birou cu capul aplecat si in tensiune permanenta); scaderea tonusului muscular din diferite cauze (sedentarismul); anomalii congenitale la nivelul vertebrelor sau altor structuri de la nivelul coloanei vertebrale; traumatisme la nivelul coloanei vertebrale; factorii ereditari.

Cum poate fi prevenita spondiloza?

Gimnastica zilnica executata sustinut; adoptarea precoce a pozitiilor corespunzatoare ale coloanei cervicale in timpul si la sfirsitul activitatilor solicitante; folosirea unui rulou introdus sub ceafa in timpul somnului si masajul terapeutic al musculaturii cervicale constituie baza tratamentului profilactic si curativ.

Citeste si:  Somnul este sanatos

Cum poate fi tratata spondiloza?

Tratamentul in spondiloza cervicala se compune din tratament medicamentos, cu administrare de analgezice recomandate de medicul specialist, fizioterapia asociata cu masajul terapeutic, kinetoterapia iar, pentru cazurile foarte grave, interventia chirurgicala.

Tratamentul medicamentos actioneaza impotriva durerii cervicale, are efect pe termen scurt si este recomandat persoanelor cu probleme gastrice doar in asociere cu medicatie de tip pansament gastric. Acesta nu trebuie sa depaseasca 15 zile. Efectele tratamentului medicamentos sunt limitate deoarece in lipsa kinetoterapiei fenomenele dureroase revin.

Fizioterapia si masajul terapeutic actioneaza impotriva durerii cervicale avand ca rezultat cresterea troficitatii zonelor adiacente coloanei vertebrale si relaxarea musculaturii paravertebrale cervicale. Efectele fizioterapiei asociata cu masajul terapeutic sunt benefice si de lunga durata.

Kinetoterapia urmeaza sedintelor de fizioterapie asociata cu masajul terapeutic si are actiune directa asupra degenerarii vertebrelor si a discurilor intervertebrale prin rehidratarea acestora. Conduce la o buna mobilitate articulara, la cresterea elasticitatii si tonusului muscular si la imbunatatirea starii psiho-motorii a organismului.

Citeste si:  "Intalnirile SaFrIna" la Sibiu pe 8 mai!

Tratamentul chirurgical este recomandat, exclusiv, formelor grave de boala, in cazul persoanelor care prezinta o limitare severa a miscarilor in articulatiile afectate de boala.

In spondiloza lombara, tratamentul medicamentos este eficient prin reducerea efectelor biologice ale durerii si inflamatiei. Terapia de baza cuprinde antiinflamatoriile nestoridiene, antidepresivele triciclice, relaxantele musculare, steroizii.

Terapia fizica include intinderi musculare si exercitii aerobice.

Stimularea nervoasa electrica si transcutanata, prin aplicarea de electrozi cutanati care amelioreaza durerea prin eliberarea de stimuli electrici la nivelul nervilor periferici.

Suportul lombar este recomandat pacientilor cu dureri cornice de spate si ajuta la limitarea miscarilor coloanei corectand deformarile acestora.

Tractiunea lombara consta in folosirea unui ham atasat de creasta iliaca si coastele inferioare. Acesta aplica o forta longitudinala pe coloana axiala largind spatiul intervertebral.

Tratamentul chirurgical este recomandat, exclusiv, formelor grave de boala, in cazul persoanelor care prezinta o limitare severa a miscarilor in articulatiile afectate de boala.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.