fbpx

Spondiloza cervicala in medicina alopata vs. medicina traditionala chineza

In medicina alopata, spondiloza cervicala este definita ca o boala cronica degenerativa a discului intervertebral, asociata cu modificari reactive in corpii vertebrali adiacenti, determinand compresia maduvei spinarii si a nervilor cervicali. Este mai frecventa la varstnici: 25-50% din populatia adulta de peste 50 ani si 75% din cei peste 75 ani prezinta modificari caracteristice de spondiloza. Pe parcursul acestui articol vom urmari comparativ abordarea spondilozei cervicale in medicina alopata (MA) si Medicina Traditionala Chineza (MTC).

In medicina Traditionala Chineza, ea s-ar defini in functie de simptome si semnele de boala putand fi inclusa in categorii variate, cum ar fi:

WEI ZHENG (Degenerare);
TOU TONG (Cefalee);
YOUN ZHENG (Ameteala);
BI ZHENG (Sindrom BI-de blocaj al circulatiei QI si XUE);
JING QIANG (Gat intepenit orticolis);
JING JIN JI (Contractura sau tensiune in tendoane);
JING JIAN TONG (Durere de gat si umar).

Cauzele acestei afectiuni pot fi considerate urmatoarele in medicina alopata: varsta, predispozitia genetica, stresul mecanic (suprasolocitare articulara repetata, traumatisme, interventii chirurgicale ortopedice, anomalii de statica si mecanica articulara, suferinte inflamatorii articulare).

Medicina Traditionala Chineza vorbeste despre actiunea combinata a mai multor factori precum: invazie externa de vant, frig, umiditate; dieta necorespunzatoare; pozitii vicioase de lunga durata; vidul de Qi si Singe (Xue), datorat varstei.

Citeste si:  Tuberculoza - cauze si tratament

Din punct de vedere al tabloului clinic, in medicina alopata se considera simtome: durerea cervicala, paresteii in membre, ameteli, vertij, tulburari vizuale, limitarea miscarilor, dureri precordiale, dezvoltare lenta a slabiciunii, atrofiei si fasciculatiilor musculare la nivelul extremitatilor superioare si pana la paralizii spastice.

In medicina traditionala chineza sunt mai multe modele dupa care se ghideaza aceste categorii de medici. Il vom prezenta pe cel mai des intalnit, si anume modelul obstructiei prin vant si frig: durere de cap, gat, umar si in regiunea dorsala superioara; durere fixa de gat; puncte sensibile la palpare in regiunea cervicala; posibila contractura palpabila in regiunea gatului; „gat intepenit” (torticolis); mobilitate diminuata; durere si parestezii in cele patru membre; posibila slabiciune si senzatie de greutate la nivelul membrelor superioare; senzatie de „cap greu”; nevoie de caldura si aversiune la frig; limba palida, cu depozit alb subtire; pulsul „plutitor”, moderat (mai degraba lent) sau „strans”.

Diagnosticul pozitiv in MA se bazeaza pe examenele imagistice si in special pe radiografia de coloana cervicala incidenta, fata si profil; se mai poate practica C.T., R.M.N.

In M.T.C. diagnosticul spondilozei cervicale utilizeaza cele patru metode clasice de investigare (inspectia, auscultatia si olfactia, anamneza, palparea) si urmareste modificarea metodelor chinezesti de diagnostic.

Citeste si:  Nanosferele - tehnologie revolutionara in tratarea leziunilor maduvei spinale

In M.A., diagnosticul diferential se face cu celelalte cauze ale durerii cervicale: elongatiile la nivelul coloanei cervicale, hernierea nucleului pulpos, artroza coloanei cervicale, spondilita ankilozanta, poliartrita reumatoida, osteomielita, scleroza multipla, neoplaziile, stenozele canalului medular, fracturile cu compresie si tulburarile functionale.

Intr-un sens mai larg, in M.T.C. spondiloza cervicala este inclusa in categoria cefalee; in acest caz diagnosticul diferential facandu-se cu toate celelalte cauze de cefalee din M.T.C. si intre metodele prezentate de aceasta.

Tratamentul spondilozei cervicale, in MA, are urmatoarele obiective:

– Indepartarea durerii;
– Cresterea mobilitatii in articulatiile afectate;
– Impiedicarea progresiei bolii.

Aceste obiective sunt indeplinite prin urmatoarele mijloace terapeutice: corectarea greutatii corporale, fiziotertapia, kinetoterapia, administrarea de analgezice si antiinflamatorii, tratament chirurgical (rezervat pacientilor cu forme severe de boala si afectare functionala importanta).

In MTC, tratamentul este diferentiat pe baza modelelor diferite: sindromul de obstructie prin vant si frig pe care l-am prezentat deja, beneficiaza de tratamente ca dispersia vantului si imprastierea frigului, eliberarea curgerii in meridiane si vasele de sange si inlaturarea. De asemenea, acupunctura si moxibustia dau rezultate favorabile. Fitoterapia este de asemenea larg folosita in medicina traditionala chineza.

Am observat faptul ca in abordarea spondilozei cervicale in medicina alopata se apeleaza din ce in ce mai mult la mijloacele tehnice de investigatie. In medicina alopata s-a incercat cunoasterea cat mai amanuntita, pana la nivel celular si molecular, a mecanismelor de producere si evolutie a bolii, acordandu-se mai putina importanta factorilor meteorologici, emotiilor, terenului si bolilor de fond ale pacientilor. De aceea tratamentul in M.A. se adreseaza predominant simptomelor si mecanismelor patogenice ale bolii, fiind mai putin individualizat(se trateaza mai mult boala si mai putin pacientul).

Citeste si:  Jocuri educative

In Medicina Traditionala Chineza pacientul este privit in ansamblu, se pune accentul pe particularitatile individului din punct de vedere al terenului, tipului constitutional, expunerii la factorii de mediu, ceea ce permite o adaptare mai buna a diagnosticului si tratamentului la fiecare pacient in parte, cu rezultate mai bune in practica zilnica a medicului care trateaza spondiloza cervicala. Aceste rezultate sunt posibile datorita discriminarii modelelor si nu neparat datorita stabilirii diagnosticului bolii.

Ambele metode (cea alopata si cea traditionala), prezinta atat avantaje cat si dezavantaje, ramanand in sarcina medicului practician sa utilizeze, individualizand tratamentul pentru fiecare pacient, elementele cele mai bune din cele doua metode si sisteme de gandire, pentru beneficiul maxim al pacientului.

Articol realizat de Dr. Razvan Ungureanu, Medic Specialist MG/MF cu competenta in acupunctura – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.