Statul pe scaun: mai periculos decat credem

Statul pe scaun, pentru perioade lungi de timp, poate fi foarte periculos pentru sanatate, avertizeaza expertii. Cei al caror loc de munca le impune sa stea mai mult in picioare spun ca aceasta ii ajuta sa se concentreze, sa evite starile de somnolenta de dupa-amiaza si sa dea jos kilogramele in plus.

Marc Hamilton, fiziolog la Pennington Biomedical Research Center din Louisiana (Statele Unite), a descoperit ca impiedicand cobaii sa stea in pozitie ridicata, o enzima responsabila cu arderea grasimilor este automat blocata, ceea ce duce iminent la cresterea in greutate.

Citeste si:  Esti pregatita sa devii mama vitrega

„Enzima este blocata chiar dupa doar cateva ore de stat pe scaun, complet independent de dieta si de modificarile de greutate”, a explicat Hamilton.

De altfel, studiul a aratat ca statul pe scaun pentru perioade lungi de timp – mai mult de sase ore pe zi – creste riscul de diabet, boli cardiovasculare si obezitate cu cel putin 18%, comparativ cu persoanele care petrec pe scaun mai putin de trei ore pe zi.

Citeste si:  Regimul mediteranean, un stil de viata sanatos

„Statul pe scaun a devenit cel mai obisnuit comportament uman, depasind chiar timpul alocat somnului”, a adaugat Hamilton, facand o paralela cu fumatul care in urma cu cateva decenii era atat de des intalnit, incat oamenii nu doar ca il percepeau drept un comportament acceptabil, dar nici nu puteau concepe ca ar avea efecte nocive.

Citeste si:  Dintii sensibili

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.