Stresul ar putea fi combatut cu o simpla pastila

Oamenii de stiinta de la Universitatea Leicester (Marea Britanie) sunt din ce in ce mai aproape de realizarea unei pastile-minune pentru combaterea stresului. Pastila va avea rol profilactic, fiind diferita de antidepresive, care sunt prescrise dupa ce starea de sanatate se deterioareaza.

Cercetarea a fost inspirata de faptul ca in timp ce majoritatea dintre noi experimentam evenimente traumatice, doar o parte din oameni se confrunta cu depresia sau alte tulburari psihiatrice asociate stresului. Experimentele au scos la iveala o proteina denumita neuropsina, care este produsa in amigdala, asa-numitul „centru al fricii” din creier.

Citeste si:  Probleme cu memoria? Bea niste ceai verde

In situatii de stres, creierul produce o cantitate mai mare de neuropsina, ceea ce declanseaza o serie de reactii chimice care culmina cu activarea „genei fricii” si cu sentimente coplesitoare de anxietate. Efectul pastilei-minune ar fi acela de a bloca productia de neuropsina.

Experimentele realizate pana acum pe cobai au aratat ca atunci cand proteinele produse de amigdala au fost blocate, consecintele comportamentale ale stresului – reactiile pe care le avem cand ne confruntam cu situatii stresante – au disparut.

Citeste si:  Cum prevenim durerile de spate in sala de fitness ?

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.