fbpx

Stresul cronic – posibila cauza a infarctului cerebral

Stresul cronic ar putea fi una dintre principalele cauze ale infarctului cerebral, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg (Suedia). Studiul s-a bazat pe testimonialele clinice oferite de pacientii internati in Spitalul Universitar Sahlgrenska, care au afirmat ca inainte de a suferi atacul cerebral traversasera o lunga perioada marcata de stres.

La studiu au participat circa 600 de pacienti, care au fost rugati sa completeze un chestionar, la zece zile dupa ce fusesera internati la Spitalul Universitar Sahlgrenska. Pacientilor li se cerea sa aleaga dintre sase situatii diferite care sa caracterizeze nivelul de stres cu care se confruntau inainte de producerea infarctului cerebral. Variantele de raspuns variau intre „nu m-am simtit niciodata stresat/a” si „m-am simtit stresat/a constant in ultimii cinci ani”.

Citeste si:  Tratamentul cu plasma rece: alternativa eficienta la antibiotice

Raspunsurile oferite de pacienti au fost comparate cu cele date de un grup de control, care a primit acelasi set de intrebari.

„Am identificat o legatura independenta intre nivelul de stres autoperceput si producerea infarctului cerebral. De altfel, am descoperit ca aceasta corelatie variaza in functie de diferitele grade ale infarctului cerebral”, a afirmat Katarina Jood, cercetator la Academia Sahlgrenska.

Studiul a relevat ca influenta stresului este mai puternica in special in cazurile in care infarctul cerebral fusese provocat de ateroscleroza sau de cheaguri sanguine formate la nivelul arterelor mici ale creierului. Acelasi a fost cazul pacientilor la care cauza atacului nu putea fi stabilita fara o evaluare ampla.

Pe de alta parte insa, cercetatorii nu au putut identifica o corelatie independenta intre nivelul stresului si atacul cerebral in cazul pacientilor la care acesta fusese provocat de un cheag sanguin provenit de la inima.

Citeste si:  Controlul factorilor de risc cardiovascular, dezbatut la Forumul Cardiovascular Zentiva

„Aparent exista o corelatie intre stres si atacul cerebral, insa aceasta trebuie interpretata cu precautie. Pacientii care au suferit un atac au fost chestionati in legatura cu nivelul de stres perceput in perioada premergatoare, insa, exista totusi riscul ca, imediat dupa incident, amintirile lor sa fie incorecte sau usor exagerate. Studiul releva insa informatii importante care sa ne indemne sa derulam cercetari viitoare in acest domeniu”, a declarat Katarina Jood.

Sursa: BMC Medicine Journal

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.