Stresul de la locul de munca afecteaza sanatatea familiei

Conform unor statistici europene, 80% dintre consultatiile date de medicii generalisti sunt motivate de simptome legate de stres, 25% din morbiditatea cardiovasculara este atribuita stresului, iar mai mult de 60% dintre accidentele de munca sunt cauzate tot de stres. De asemenea, 50-60% din absenteismul la locul de munca este legat de stresul ocupational.

Din nefericire, stresul de la locul de munca este frecvent adus si in spatiul personal/familial cu efecte negative asupra relatiei de cuplu, a calitatii si timpului acordat copiilor. Uneori, consecintele sunt dramatice: divorturi, violenta domestica, tulburari emotionale si de comportament ale copiilor.

Citeste si:  Calculatorul ca manifestare a unei disperarii interioare

Foarte expuse efectelor nocive ale stresului de la locul de munca sunt, in special, mamele care lucreaza si mamele singure. De asemenea, stresul organizational creste de la 40 la 67% la femeile fara copii in comparatie cu cele care au copii.

Desi consecintele stresului la locul de munca sunt multiple si severe, oamenii din organizatie sunt de fapt sursa de depasire a obstacolelor, primii pasi fiind recunoasterea problemelor, acceptarea discutarii lor in cadrul organizatiei si recunoasterea necesitatii schimbarii. In activitatea profesionala, performanta este strans legata de stresul pozitiv, iar resposabilitatea unui bun manager este crearea de factori stresori pozitivi pentru echipa sa.

Citeste si:  Consumul a 135 de boabe de struguri pe zi face inima mai sanatoasa

In perioada de criza economica pe care o traversam, stresul la locul de munca a crescut simtitor, astfel incat solutiile de management adecvat al stresului devin o prioritate in cadrul organizatiilor. Importanta adresarii corecte a stresului la locul de munca a fost recunoscuta de Uniunea Europeana in ultimii ani, astfel incat un procent de 9,6% din PIB-ul Uniunii este alocat metodelor de contracarare a stresului ocupational.

Citeste si:  Calciu inca din prima zi de viata inseamna oase sanatoase la varsta adulta

In ideea de a adresa aceste probleme, Medicover deschide in luna februarie seria de seminarii informative „Invata sa folosesti stresul eficient”, tratand teme referitoare la afectiuni cu incidenta crescuta in randul populatiei din Romania. Prezentarile vor fi sustinute de catre medicii din cadrul Medicover si vor fi completate cu date statistice, discutarea aspectelor concrete cu care se confrunta departamentele de HR si solutii posibile.

Seria seminariilor va aborda si tematici de larg interes precum cancerul de col uterin, nutritie sanatoasa si lifestyle, programe adjuvante antifumat, etc.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.