Strugurii protejeaza pielea de razele ultraviolete

Oamenii de stiinta spanioli au descoperit ca polifenolii din struguri ar putea fi intrebuintati in industria cosmetica la realizarea lotiunilor cu protectie solara, protejand celulele pielii impotriva actiunii nocive ale razelor ultraviolete.

Razele ultraviolete emise de soare sunt principalul factor de mediu care provoaca probleme ale pielii, cum ar fi cancerul de piele, arsurile solare si eritemul solar, precum si imbatranirea prematura a dermei si epidermei. Acum, oamenii de stiinta spanioli au descoperit ca unele substante care se gasesc in struguri pot reduce semnificativ deteriorarea celulara aparuta in urma expunerii pielii la soare.

Citeste si:  Ce faci cand tuseste

Razele ultraviolete actioneaza prin activarea „speciilor reactive de oxigen” (SRO). La randul lor, acesti compusi oxideaza macromoleculele, cum sunt lipidele si ADN-ul, stimuland anumite reactii si enzime care cauzeaza moartea celulara.

„Polifenolii din struguri inhiba productia de SRO si, ca urmare, activarea enzimelor daunatoare, ceea ce inseamna ca au un efect protector impotriva radiatiilor ultraviolete emise de soare”, explica oamenii de stiinta. Acestia spun ca fotoprotectia este cu atat mai ridicata, cu cat polimerizarea flavonoidelor si formarea compusilor continand acid galic este mai mare.

Citeste si:  PLATINUM Asigurari lanseaza produsul Asigurarea pentru transplant cu celule stem: STEM CELL

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.