Vesti bune pentru persoanele care prefera sucurile naturale in detrimentul fructului proaspat, consumat ca atare: potrivit oamenilor de stiinta beneficiile pentru sanatate sunt la fel de mari chiar si cand se opteaza pentru varianta… lichida a fructelor.
Obiceiul de a consuma sucuri 100% naturale – obtinute prin simpla stoarcere a fructului, fara alte adaosuri de conservanti – reduce riscul de a dezvolta numeroase boli cronice, precum cancerul, afectiunile cardiovasculare si dementa.
„In vreme ce este un fapt universal acceptat ca un aport de fructe si legume are efect protectiv asupra organismului, pana acum nu a existat un consens clar cu privire la beneficiile consumului de suc natural, extras din acestea. Analiza dovezilor stiintifice existente arata tocmai acest lucru: ca sucurile 100% naturale pastreaza compusii bioactivi esentiali care promoveaza o stare de sanatate mai buna si contribuie la prevenirea mai multor afectiuni”, a explicat dr. Dianne Hyson, coordonatoarea analizei.
Dintre sucurile de fructe incluse in studiu, cele de mar, citrice, merisor, struguri si rodie s-au dovedit a avea cele mai multe efecte benefice. Acestea variaza de la reducerea infectiilor tractului urinar (merisor) si contracararea declinului cognitiv asociat inaintarii in varsta (struguri si mar) la reducerea riscului de cancer prostatic (rodie) si de cancer pulmonar si de stomac (portocala, grapefruit). In plus, toate sucurile analizate au demonstrat o intensificare a activitatii antioxidante.
Sursa: Eurekalert