Sunt gravida! Pot face radiografie?

In lume, mii de femei insarcinate sunt expuse in fiecare an la radiatii, dar in acest caz expunerea trebuie sa fie recomandata medical. Este de preferat ca o femeie sa se trateze la dentist inainte de a ramane insarcinata, iar daca se intampla ca o gravida sa manifeste afectiuni dentare, amanarea radiografiei pana dupa nastere este cea mai indicata solutie.

Riscul in expunerea la radiatii in timpul sarcinii este in relatie directa cu stadiul sarcinii si nivelul de doza absorbita. Riscul fetal este major in primul trimestru si cel mai mic in trimestrul trei.

Citeste si:  Hipotensiunea si vertijul: ce remedii naturiste folosim?

Expunerea la doze mari inainte de organogeneza (primele 3-5 saptamani de la conceptie) poate duce la impiedicarea implantarii. Daca expunerea la radiatii are loc in primele 10 zile de la conceptie (stadiul preimplantar), pot avea loc efecte letale sau embrionul nu va fi afectat deloc.

In cazul in care expunerea la radiatii este absolut necesara, pacienta este protejata obligatoriu cu o bariera de plumb (sort de plumb) de la diafragma pana la simfiza pubiana.

Citeste si:  Romania, pe patul de spital!

De retinut este ca radiografiile dentare iradiaza corpul uman cel mai putin dintre toate radiografiile, iar cele digitale de cateva ori mai putin decat cele clasice.

In momentul realizarii unei radiografii dentare clasice, doza absorbita de corpul uman este de 5 microsieverti (unitatea de masura), iar in cazul uneia digitale corpul absoarbe putin peste 1 microsievert. Iradierea este semnificativ mai mica fata de fumatul unui pachet si jumatate de tigari in fiecare zi timp de un an, care cauzeaza absorbtia a 36 de microsieverti.

Citeste si:  Copilul meu vorbeste urat: ce e de facut?

Articol realizat de dr. Cristian Costache – Royal Dental


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.