Suplimentele pentru slabit: eficienta lor este pusa la indoiala de doua noi studii

Doua studii, prezentate cu prilejul Congresului International de Obezitate din Stockholm (Suedia) arata ca suplimentele alimentare pentru slabit nu sunt atat de eficiente pe cat se crede. Comparativ cu substantele placebo, niciunul dintre cele noua suplimente testate nu a oferit rezultatele dorite in termeni de scadere in greutate.

„Exista o multitudine de suplimente pe piata care pretind ca duc la pierderea kilogramelor in plus prin tot soiul de mecanisme. Avem asa-numitii magneti, mobilizatori sau dizolvanti de grasimi, precum si suplimente care scad apetitul, accelereaza metabolismul, blocheaza carbohidratii si asa mai departe. Piata este imensa insa, spre deosebire de medicamentele reglementate, eficienta lor nu se bazeaza pe date stiintifice”, a declarat dr. Thomas Ellrott, directorul Institutului de Nutritie si Psihologie din cadrul Universitatii Gottingen si coordonator al unuia dintre cele doua studii. Putine dintre aceste studii au fost supuse testelor clinice si cu fiecare zi apar altele noi, de aceea trebuie sa le supunem unei evaluari stiintifice riguroase pentru a stabili daca au sau nu vreun efect pozitiv”.

In cadrul studiului condus de Ellrott au fost comparate su substante placebo noua dintre cele mai populare suplimente pentru slabit. Suplimentele testate includ L-carnitina, poliglucozamina, pudra de varza, extract din seminte de guarana, extract de fasole, extract de Konjac, pilule cu fibre, formule pe baza de alginat de sodiu si diferite extracte de plante. Ambalajul suplimentelor a fost inlocuit, pentru a se asigura validitatea testelor, iar din instructiunile de folosire a fost inlatura denumirea suplimentului. Apoi suplimentele si pilulele placebo au fost administrate unui numar de 189 de persoane supraponderale si obeze timp de opt saptamani, in dozele recomandate de producatori. Unele produse includeau recomandari alimentare, acolo unde a fost cazul, acestea fiind urmate de catre subiecti.

Citeste si:  Vegetarienii sunt cei mai vulnerabili in fata bolilor

Scaderea in greutate medie a fost de 1 kg si 2 kg in cazul a sapte dintre produse, in timp ce scaderea in greutate medie la grupul de control, care lua pilule placebo, a fost de 1.2 kg. Astfel, nu s-au inregistrat diferente statistice relevante intre suplimentele administrate si placebo.

„Studiile anterioare au examinat cate un singur produs. Acest studiu este primul care include noua suplimente cu diferite mecasnime de actiune, iar rezultatul a fost acela ca niciunul dintre produse nu este mai eficient decat pilulele placebo in a garanta pierderea in greutate in urma unui tratament de doua luni, indiferent de rezultatele promise”, a concluzionat Ellrott, adaugand ca daca li se recomanda sa opteze pentru pastile pentru a scadea in greutate, consumatorii ar trebui sa le aleaga pe acelea ale caror efecte sunt demonstrate clinic.

Citeste si:  Lipsa de lubrifiere se trateaza

Cel de-al doilea studiu, prezentat in cadrul congresului de catre dr. Igho Onakpoya de la Facultatea de Medicina Peninsula din cadrul Universitatilor Exeter si Plymouth (Marea Britanie), reprezinta prima analiza sistematia a tuturor testelor clinice realizate pana acum pe suplimente pentru slabit. Analiza rezuma datele obtinute din studiile referitoare la noua cele mai populare formule pentru slabit, inclusiv picolinatul de crom, Efedra sinica (Ma Huang), Citrus aurantium (portocala amara), acidul linoleic conjugat, calciul, guma de guar, glucomanani, chitosanul si ceaiul verde.

„Nu am gasit nicio dovada stiintifica ca aceste suplimente nutritive constituie un tratament adecvat pentru reducerea greutatii corporale”, a afirmat Onakpoya. „Vanzarile anuale de suplimente nutritive, la nivel mondial, depasesc 13 miliarde $. In Europa de Vest, vanzarile de produse pentru slabit, excluzandu-le pe cele cu prescriptie medicala, au ajuns in 2009 la 1.4 miliarde $. In America de Nord, industria produselor pentru slabit este estimata la peste 50 miliarde $, americanii cheltuind peste 1.6 miliarde pe an pe suplimente pentru slabit. Oamenii cred ca aceste suplimente reprezinta o solutie rapida pentru pierderea in greutate si pot cheltui sume enorme cumparandu-le, doar pentru a sfarsi dezamagiti, frustrati si deprimati daca rezultatele nu sunt cele asteptate”.

Citeste si:  De obiceiurile alimentare gresite din tinerete se scapa mai greu

Onakpoya spune ca unele dintre suplimentele testate au cauzat o serie de efecte adverse. Cu toate acestea, este necesara o cercetare mai aprofundata, a adaugat el, deoarece doar cateva dintre testele clinice au acoperit perioade lungi de timp si ca numarul subiectilor implicati a fost de obicei redus, acesti doi factori ducand la limitarea concluziilor ce pot fi obtinute in legatura cu eficiente si siguranta respectivelor suplimente.

Nota: Studiul condus de dr. Thomas Ellrott a fost finantat de o revista germana, in timp ce studiul condus de dr. Igho Onakpoya nu a avut un beneficiar direct, insa pozitia detinuta de Onakpoya este finantata printr-o bursa a companiei GlaxoSmithkline, producatoarea produsului pentru tratamentul obezitatii, orlistat.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.