Surse de microbi pe care nu le putem evita: dar cum reducem riscurile?

Se estimeaza ca in prezent cinci milioane de miliarde de bacterii populeaza Pamantul. Astfel, ideea de a ne izola complet de bacteriile daunatoare este o simpla utopie. Zilnic intram in contact, in mod inevitabil, cu zeci de suprafete pe care se afla bacterii cu potential sa ne afecteze sanatatea. Deci ce putem face pentru a ne feri de boli, fara a ne afecta insa stilul de viata? Ei bine, cunosterea celor mai „periculoase” surse de infectie cu care intram frecvent in contact, masurile simple de igiena si un sistem imunitar puternic par a fi solutia.

Barele de acces si de sustinere din mijloacele de transport in comun

Care sunt riscurile? Din cauza fluxului imens de persoane, barele aparatelor de acces la metrou constituie una dintre principalele surse de transmitere a bolilor. Insa cu siguranta, nu vom putea renunta pe deplin la acest mijloc de transport, mai ales ca barele de sustinere din celelalte mijloacele de transport in comun pun acelasi pericol.

Cum le contracaram? Din fericire, riscul de contaminare este crescut doar in cazul in care avem o rana deschisa pe mana cu care atingem aceste bare. Daca nu este cazul, ne putem feri de infectii daca evitam sa ne atingem fata si daca imediat ce am coborat din mijlocul de transport folosim un dezinfectant pentru maini.

Citeste si:  Sustine-l la bacalaureat

Carucioarele de cumparaturi

Care sunt pericolele? Un studiu realizat in Statele Unite a descoperit ca doua treimi din carucioarele de cumparaturi din Arizona erau contaminate cu bacterii fecale, inclusiv E.coli si salmonella, ca urmare a obiceiului parintilor de a-si transporta copiii mici (care folosesc scutece) in cosul de cumparaturi. De asemenea, manerul carucioarelor de cumparaturi constituie un mediu propice pentru transmiterea diareei si altor boli, atat la copii, cat si la adulti.

Cum le contracaram? Inainte de a atinge manerul unui carucior de cumparaturi, folositi un servetel dezinfectant pentru a-l sterge. Evitati sa consumati mostre gratuite de alimente in magazin si sa va atingeti fata pe durata cumparaturilor. De asemenea, se recomanda ca spalati bine toate alimentele neambalate inainte de ale consuma.

Echipamentele din salile de gimnastica

Care sunt riscurile? Aparatele din salile de gimnastica sunt un adevarat focar de virusi, un studiu din 2006 identificand virusul gripal pe 73% dintre greutati si haltere si pe 51% din echipamentele de aerobic.

Citeste si:  Ai grija la...

Cum le putem contracara? Inainte si dupa ce folositi un echipament curatati suprafetele pe care le atingeti cu o solutie dezinfectanta (servetelele impregnate cu astfel de solutii, ar putea fi o solutie mai la indemana). In caz contrar, purtati manusi sau evitati sa va atingeti fata pana cand nu aveti acces la apa calda si sapun pentru a va spala pe maini.

Revistele din spatiile publice

Care sunt riscurile? Atunci cand va aflati in sala de asteptare a medicului spre exemplu, cel mai probabil veti fi tentati sa apelati la reviste sau alte materiale informative pentru a face timpul sa treaca mai repede. Tineti insa minte ca virusul gripal poate supravietui pe suprafete uscate pana la 48 de ore, in timp ce alte bacterii, precum E.coli, rezista chiar cateva luni.

Cum le contracaram? Se recomanda sa folositi intotdeauna un dezinfectat de maini (pe baza de alcool) dupa ce ati atins revistele sau alte suprafete din salile de asteptare. Daca nu aveti unul la indemana, evitati sa va atingeti fata pana cand nu va puteti spala pe maini cu apa si sapun.

Citeste si:  Apa minerala si sanatatea

Tastatura computerului

Care sunt riscurile? Un studiu realizat in Marea Britanie, in care au fost testate 33 de tastaturi pentru a se identifica prezenta microbilor, a aratat ca dintre acestea majoritatea constituiau un risc sporit de contaminare, in timp ce una dintre ele „gazduia” mai multi microbi decat colacul toaletei folosite de angajatii aceleiasi institutii. Riscul de contractare a unui microorganism daunator de pe tastatura computerului creste in mod semnificativ daca aceasta este folosita in mod frecvent de mai multe persoane, virusurile gripale fiind cele care se transmit cel mai degraba prin acest mediu.

Cum le contracaram? Curatati frecvent mouse-ul si tastatura cu spirt (sau solutii speciale pe baza de alcool), in special daca a fost folosita de o alta persoana. Atunci cand lucrati la computer, folositi-va de fiecare pauza pe care vi-o luati pentru a va spala pe maini, evitati sa va atingeti fata, precum si sa mancati in apropierea tastaturii.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.