Tehnici de reevaluare functionala la Iasi

Please select a featured image for your post

Presedintele Societatii de Neurologie din Romania, prof.dr. Ovidiu Bajenaru, a explicat ca in tratamentul bolii Parkinson, la nivel mondial, se pune accent pe tehnicile de reevaluare functionala, legate de mecanismele bolii.

„Tratamentul trebuie sa fie precoce pentru ca inceput cat mai repede amelioreaza calitatea vietii bolnavului. In Romania se incearca tehnicile de reevaluare functionala la Iasi. Cu toate acestea, diagnosticul precoce ramane un deziderat. Chiar si in tarile cu o educatie sanitara solida diagnosticarea se face la 13-15 luni de la debutul bolii. Japonezii sunt singurii diagnosticati la mai putin de un an de la debutul bolii”, a declarat prof. dr. Bajenaru.

Citeste si:  Stiati ca exista stadii diferite ale afectiunilor gingivale?

Totodata, presedintele SNR a aratat ca simptomele depresive in cazul bolii Parkinson sunt aproape la fel de frecvente, ca si simptomele motorii. Depresia apare in 43% din cazuri, iar uneori preceda simptomele motorii. Diagnosticand corect depresia putem diagnostica precoce si Parkinsonul. Atunci apare inevitabil intrebarea: de ce nu discuta despre depresie nici medicii, nici pacientii? Motivele medicilor deseori sunt legate de: senzatia medicului este aceea ca pacientul este ingrijorat numai de simptomele motorii si nu il intreaba despre depresie, alti medici prefera sa astepte sa le spuna pacientul, altii sunt de parere ca depresia e o manifestare inevitabila a Parkinson, iar altii declara ca nu s-au simtit in largul lor sa discute despre asta cu pacientul. Motivul pacientilor este acela ca nu acorda mare importanta depresiei si tulburarilor afective incat sa discute cu medicul despre ele.

Citeste si:  Un roman din trei este afectat de hiperplazia benigna de prostata (HBP)

Un alt aspect discutat in cadrul Conferintei Pacientilor Parkinson s-a referit la transplantul de celule stem despre care prof. dr. Bajenaru spune ca nu s-au observat inca beneficiile, celulele transplantate imbolnavindu-se de la celulele bolnave ale pacientului.

Presedintele SNR considera ca nu trebuie sa se faca tratamente dupa reclamele aparute in media. „In ultima veme exista o propaganda comerciala referitoare mai ales la celulele stem. Nu este bine sa dai oamenilor sperante fara sa ai dovezi. Cel mai grav este faptul ca aceste celule stem au potential mare de inmultire si ca 30% din animalele pe care au fost testate au dezvoltat diferite forme de tumori”, a concluzionat prof.dr. Bajenaru.

Citeste si:  Ce ingrediente trebuie sa cauti intr-o crema anticelulitica


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.