Temperatura medie ar putea creste cu 6 grade pana la sfarsitul secolului

Atmosfera se poate incalzi cu pana la 6 grade Celsius pana la sfaristul acestui secol, afirma cercetatorii, fapt ce are un impact semnificativ asupra sanatatii umane. In cadrul studiului, publicat recent in revista New Scientist, 31 de cercetatori din 7 tari, implicati in Proiectul Global Carbon au urmarit, prin satelit, nivelul emisiilor dioxidului de carbon (CO2).

Echipa de cercetatori, condusa de Corinne Le Quere, de la Universitatea East Anglia, a folosit si o serie de machete pentru a estimata capacitatea de absorbtie a marilor „consumatori” de gaze de sera – cum ar fi oceanele si padurile.

Citeste si:  Pasi pentru prevenirea sindromului burn-out

In urma cercetarii, acestia au descoperit ca abilitatea acestor motoare naturale de absorbtie a CO2 emis de oameni in atmosfera incepe sa scada. De asemenea, se estimeaza in in ultimii 50 de ani, cantitatea de emisii de CO2 ramase in atmosfera in fiecare an a crescut cu aproximativ 40%-45%.

Ca urmare, cantitatea de CO2 care nu este absorbita in mod natural si se mentine in atmosfera a crescut in medie cu circa 0,3% pe an, in perioada anilor 1959 – 2008.

Citeste si:  Deficitul de somn contribuie la cresterea riscului de deces

Potrivit studiului, emisiile de CO2 provenite din arderea combustibililor fosili a crescut anual cu o rata de 3,4% intre 2000 si 2008, comparativ cu doar 1% pe an, in anii 1990 – in mare parte, sunt de parere cercetatorii, ca urmare a dezvoltarii economice a Chinei. Intre anii 2000 si 2008, emisiile globale au crescut cu 29%.

Citeste si:  Monitorizarea sarcinii - analize de laborator

„Daca nu se vor lua masuri concrete in cadrul intalnirii de la Copenhaga, programata pentru luna decembrie a acestui an, care sa urmareasca tinerea sub control a emisiilor de gaze de sera, temepratura media a globului va inregistra o crestere de 6 grade Celsius”, afirma Le Quere.

Sursa: Global Carbon Project


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.