fbpx

Tenul gras

Tenul gras este permanent lucios si predispus aparitie acneei. Principala caracteristica sunt porii larg deschisi si senzatia efemera de prospetime de pielii: acesta apare de fiecare data cand va spalati pe fata, insa nu dureaza mai mult de 10-15 minute. Nivelul de sebuum creste necontrolat din diferite cauze, care pot varia de la stres, la schimbari hormonale si factori genetici. Acneea se manifesta de obicei la pubertate, insa poate persista zeci de ani si dupa adolescenta, caz in care trebuie luate masuri pentru a restaura echilibrul hidrolipidic (echilibrul dintre apa si sebuum) al pielii.

Cele mai potrivite produse pentru curatarea tenului gras sunt sapunurile antibacteriene, antiseptice, cu un pH potrivit. Acestea sunt recomandate chiar si dupa ce pielea a fost demachiata, pentru a desavarsi procesul de ingrijire zilnic.
Spalatul frecvent poate avea insa si efecte nedorite pentru tenul gras, care poate ajunge sa se deshidrateze. Din dorinta de a indeparta excesul de sebuum, pielea se deshidrateaza, in special daca persoanele cu tenul gras se feresc sa foloseasca creme hidratante. Aceasta convingere este insa gresita! Optati pentru creme hidratante usoare, pe baza de apa, pentru a contracara efectele spalarilor repetate si a reda nivelul optim de hidratare a pielii. Aplicati un strat subtire de crema si masati pana la absorbtia completa.
Pentru inchiderea porilor, optati dupa fiecare spalare pentru o lotiune tonica. Imbibati un disc demachiant in lotiune tonica, apoi tamponati delicat fata… Cu siguranta, va va incanta senzatia de prospetime pe care vi-o confera!
Desi indicate pentru curatarea fetei, apa si sapunul nu reusesc sa curete porii in profunzime, constituind un remediu temporar pentru tenul gras. Pentru rezultate optime, apelati, de doua ori pe saptamana, la o masca faciala pe baza de argila.
Capsulele de vitamina A ajuta intr-o oarecare masura la controlarea productiei de sebuum. Este important ca persoanele cu tenul gras sa aiba o dieta saraca in grasimi, bazata mai degraba pe legume care sa regleze tranzitul intestinal.
Tratamentul medicamentos al tenului gras consta in substante sistemice si topice, precum si in multi-vitamine si minerale. Studii recente au aratat ca uleiul de primula are efecte benefice asupra pielii. Aceastea poate fi intrebuintat zilnic, in cantitati de 500 – 1000 mg, pentru a catifela pielea si a-i mentine hidratarea naturala, chiar si atunci cand se urmeaza un tratament anti-acneic.
Tratamentul acneei incepe printr-o dieta corecta: evitati prajelile si mancarurile de tip fast-food, precum si mancarurile cu un continut ridicat de grasimi (lapte integral, unt, smantana, inghetata, ciocolata, dulciuri, carnea rosie). Dimpotriva, optati pentru alimente bogate in apa, fructe proaspete, carne de pui, cereale integrale, peste.
Asigurati-va ca mainile va sunt curate ori de cate ori va atingeti fata si rezistati tentatiei de a strange cosurile si a atinge zonele cu probleme. De asemenea, nu mergeti niciodata la culcare fara a va demachia si curata fata.
Pasta proaspata de rosii este un remediu natural ideal pentru tenul gras. Dati o rosie pe razatoare si aplicati piureul astfel obtinut pe fata. Lasati sa actioneze timp de 10 minute, apoi clatiti cu apa din abundenta.
La fel de la indemana este o masca realizata din jumatate de lingurita de miere, un albus de ou si o lingurita de suc de lamaie. La acest amestec puteti adauga un bob de drojdie de bere. Aplicati masca pe fata si lasati sa actioneze timp de 20 de minute.
Papaya este considerata un adevarat miracol pentru tenul gras. Luati o bucata de fruct si masati-va delicat pielea cu aceasta, lasand sa actioneze circa 15 minute; apoi clatiti. Papaya are proprietati de curatare a pielii, de indepartare a celulelor moarte si de stimulare a regenerarii celulare.

Citeste si:  Topul problemelor de sanatate ale femeilor
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.