Terapia fotodinamica, alternativa pentru pacientii cu cancer laringian

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Spitalul Henry Ford din Detroit (Statele Unite), terapia fotodinamica sau terapia cu lumina este eficienta pentru pastrarea functiei corzilor vocale la pacientii cu cancer laringian in stadii incipiente.

„Terapia fotodinamica este o metoda de tratament eficienta pentru carcinoamele scuamoase laringiene in stadii incipiente, oferind pacientului o alternativa terapeutica putin invaziva si cu efecte secundare mai reduse decat alte forme de tratament si garantand in acelasi timp pastrarea vocii”, a explicat dr. Vanessa G. Schweitzer, coordonatoarea studiului.

Citeste si:  Invata-l sa aiba grija de dintii lui

Terapia fotodinamica foloseste un laser si o substanta non-toxica activata de lumina – denumita Photofrin, si functioneaza prin distrugerea celulelor canceroasa fara insa a afecta tesuturile dimprejur. Laserul activeaza substanta, cauzand o reactie in celulele canceroase si distrugandu-le. De vreme ce tratamentul nu cauzeaza distrugerea tesuturilor sanatoase, permite mai multe runde de tratament.

Citeste si:  Vizitele la medic - endoscopia

Pana in prezent nu a existat un consens medical in ceea ce priveste cea mai eficienta metoda terapeutica – interventia chirurgicala, radioterapie sau terapia fotodinamica – care sa garanteze pastrarea vocii la pacientii cu cancer laringian.

Pentru a raspunde acestei intrebari, specialistii de la Spitalul Henry Ford au monitorizat, timp de 10 saptamani dupa aplicarea terapiei fotodinamice, functionalitatea corzilor vocale ale pacientilor. Potrivit rezultatelor, pacientii au prezentat imbunatatiri ale functiei corzilor vocale, efectele adverse reducandu-se la fotosensibilitate si raguseala temporara, manifestate in primele patru saptamani.

Citeste si:  Anxietatea de sarbatori afecteaza peste 10% din romani

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.