fbpx

Terapii neconventionale: reflexoterapia

Masajul talpilor este intotdeauna relaxant si placut, fie ca ai petrecut o zi intreaga in picioare, fie ca nu. Dar practicat de un specialist acest masaj poate fi mai mult decat relaxant. El poate fi de ajutor in tratamentul anumitor boli si poate pastra sanatatea organismului.
Pentru pacient, reflexoterapia poate fi un fel de masaj, insa pentru reflexoterapeut este o tehnica destul de complicata bazata pe aplicarea de presiune asupra anumitor zone ale talpii. Practic, terapeutul maseaza, apasa si strange anumite zone ale talpii si uneori ale palmei pentru a usura simptomele unor boli si a grabi vindecarea.

Ca multe alte terapii complementare, reflexoterapia a aparut in Egiptul antic, India si China. Abia in 1913 a fost adusa in lumea vestica de catre doctorul american William Fitzgerald, sub numele de „terapia zonala”. In anii ’30 Eunice Ingham, o asistenta medicala, a observat ca tensiunea si congestionarea unei zone a talpii oglindeste o problema a unui organ intern. Ea a dezvoltat „terapia zonala” transformand-o in ceea ce se numeste astazi relexoterapie.

Citeste si:  Incearca sa scapi de kilogramele in plus folosind dieta hidrica!

Desi nu exista nicio explicatie stiintifica general acceptata asupra modului in care functioneaza reflexoterapia, practicantii ei considera ca masand un anumit loc al talpii pot influenta functionarea unui organ. Pste 7000 de terminatii nervoase se afla in palme si talpi, si fiecare zona corespunde unui organ. Varfurile primelor trei degete de la picior corespund creierului, calcaiele corespund pelvisului, iar partea exterioara a labei piciorului corespunde colonului.

Scopul reflexoterapiei este acela de a reface si mentine echilibrul natural al organismului, actionand asupra cauzei si nu asupra efectului. Ea ajuta corpul sa se vindece singur, fiind o terapie neinvaziva. Este potrivita pentru pacienti de orice varsta si nu are contraindicatii. Desi multe persoane recurg la masajul talpilor in special pentru a se relaxa si a alunga stresul, de-a lungul timpului s-a observat ca reflexoterapia poate fi de ajutor in afectiuni ale coloanei, migrene, infertilitate, artrita, dezechilibre hormonale, boli digestive si hepato-biliare, afectiuni renale, circulatorii si ORL.

Pentru ca tratamentul reflexogen sa fie cu adevarat eficient, se recomanda efectuarea a cel putin doua serii de cate 10 sedinte, dar durata tratamentului va fi decisa de terapeut, in functie de afectiunile ce trebuie tratate si istoricul medical al fiecarui pacient. De altfel, tratamentul va incepe cu o discutie si comunicarea terapeut – pacient este extrem de importanta. Inainte cu o ora de sedinta, pacientul nu trebuie sa manance nimic, iar in timpul sedintei i se recomanda sa bea o jumatate de litru de apa sau ceai.

Citeste si:  Cadouri unice pentru copii

Pe toata durata tratamentului, consumul de apa este important, ca si renuntarea la fumat, cafea, alcool si grasimi. Dupa sedinta, cele mai multe persoane se simt relaxate si pline de energie, insa in functie de boala tratata pot aparea si alte efecte, cum sunt greata, ameteala, starea de oboseala, transpiratiile abundente. Aceste reactii sunt normale si fac parte din procesul de vindecare a organismului. Efectele secundare nu sunt un motiv pentru intreruperea tratamentului, insa terapeutul trebuie la tinut la curent cu ele. De asemenea, el trebuie anuntat de cate ori atinge un punct dureros al talpii. Astfel, el poate acorda o mai mare atentie acelui punct, stimuland organul corespunzator.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.