Test simplu si rapid pentru identificarea formelor agresive de cancer pulmonar

Un test rapid si ieftin, deja intrebuintat in laboratoare, poate fi eficient in detectarea formelor agresive de cancer pulmonar la pacientii nefumatori, potrivit oameniilor de stiinta de la Clinica Mayo (Statele Unite). Testul se bazeaza pe identificarea unei molecule care se gaseste in tumorile pulmonare, fiind asociata cu un risc crescut de progresie sau recurenta a bolii si purtand denumirea de kinaza limfom anaplazic (ALK).

Citeste si:  Elimina stresul citind

Aproximativ 8-12% dintre pacientii cu adenocarcinom pulmonar, care nu au fumat niciodata, au tumori purtatoare ale proteinei ALK. Acest sub-grup de pacienti prezinta un risc dublu ca boala sa progreseze rapid sau sa revina in primii cinci ani de la diagsnoticul initial, comparativ cu pacientii nefumatori la care tumorilor sunt ALK-negative, sunt de parere oamenii de stiinta.

Citeste si:  Weekendul acesta aveti "Targ pentru o viata sanatoasa"!

Analizand peste 300 de probe, cercetatorii au apelat la metode imunohistochimice pentru a identifica acele tumori ALK-pozitive care pot accelera evolutia bolii, dovedind ca tehnicile sunt eficiente in evaluarea riscului si, de aici, stabilirea unui curs de tratament individualizat.

„Fiind un test deja accesibil in laboratoare, testarea se poate face la fata locului, fara a fi nevoie ca probele sa fie trimise catre alte facilitati medicale, urgentandu-se astfel procesul de diagnostic”, a afirmat coordonatorul studiului.

Citeste si:  Planificarea si vizualizarea: secretul adoptarii unei alimentatii sanatoase

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.