fbpx

Testarea auzului si protezarea auditiva BAHA

Testarea auzului se poate efectua si la nou-nascut, prin screening in maternitate, la copilul mare folosindu-se o serie de metode de diagnosticare, precum audiograma tonala, vocala si impedansmetrie, masurarea oto-emisiunilor acustice si a potentialelor evocate. Ce este important de stiut, este ca, la fel ca si in cazul celorlalte organe exista un oarecare grad de asimetrie, omul neauzind la fel cu ambele urechi.

Auzul normal percepe pana la 30 de decibeli. Sunetele grave, intre 1000db si 125 db, se refera la modul de functionare al urechii externe si medii (pavilionul auricular, conductul auditiv extern, lantul de oscioare). Scaderea auzului sub valoarea de 30 de decibeli indica o hipoacuzie de transmisie, cauzata de diversi factori. Prin indepartarea acestor factori, auzul revine la normal.

Citeste si:  Criza de rinichi - mai dureroasa decat infarctul

Daca pentru sunetele ascutite (intre 1000 db si 8000 db), audiograma indica o valoare mai mica de 30 db, atunci este afectat nervul auzului, fiind vorba de o hipoacuzie neurosenzoriala de diverse grade, putand fi medie, severa sau profunda. Aceste tip de hipoacuzie este nevindecabil prin tratament, insa poate fi ameliorata prin folosirea aparatelor auditive si administrarea de vasodilatatoare cerebrale.

BAHA este o tehnica de protezare auditiva ancorata pe os. Protezele obisnuite folosesc, pentru receptionarea sunetelor, atat calea aeriana – prin conductul auditiv extern, cat si calea osoasa – prin oasele craniului. Aparatele cu  transmitere a sunetului pe calea aerului reprezinta o solutie satisfacatoare pentru multi pacienti. Totusi, pentru altii, tehnologia conventionala de protezare auditiva aduce mai multe dezavantaje decat beneficii.

Tehnica BAHA, disponibila inca din 1977, reprezinta o alternativa naturala pentru reabilitare auditiva pentru anumite categorii de pacienti, folosind calea directa a conducerii osoase prin fixarea sa printr-un implant de titaniu – sistemul Branemark, asociat cu un microprocesor de sunet. Tehnica chirugicala este simpla: aceasta se realizeaza prin osteointegrarea  implantului intr-o perioada de 3 – 6 luni (in doua stagii), in principal cu anestezie locala. Pana in prezent, foarte multi pacienti, cu varste intre 21 de luni si 80 de ani, au beneficiat in intreaga lume de acest sistem de protezare auditiva.

Citeste si:  Mediafax: Lipsa unei molecule ajuta la raspandirea cancerului mamar in organism

Tehnica reprezinta o alternativa naturala de protezare auditiva pentru anumiti pacienti, avand rezultate foarte bune in socializarea pacientului, cu indicatii deosebite la copil in prevenirea surdomutitatii si educatia acestuia, cu recuperare auditiva completa (uneori poate si sa renunte la proteza). De asemenea, proteza este estetica, sigura, se intretine si se utilizeaza usor, fiind folosita cu succes in intreaga lume.

Dr. Elena Latcan
Medic Primar ORL, Doctorand Implantologie Proteza Auditiva BAHA

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.