fbpx

Testari gratuite de spirometrie in mediul rural si urban

Please select a featured image for your post

Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS), in parteneriat cu Centrul pentru Studii de Medicina Familiei, reteaua Biblionet si cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK), va derula, in perioada 12 – 24 noiembrie, o ampla campanie nationala de informare si testare gratuita a sanatatii plamanilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) in Romania.

In cadrul campaniei „Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!”, CPSS si partenerii sai vor organiza testari gratuite de spirometrie, cu asistenta medicilor specialisti pneumologi si a medicilor de familie. Acestia vor oferi informatii despre boala si despre simptomele ei, precum si despre importanta depistarii si tratarii ei la timp.

Pentru prima oara, acest tip de campanie va merge si in zona rurala, unde nevoia pentru informare si educatie in privinta bronhopneumopatiei obstructive cronice este foarte mare. Aici, campania se va concentra pe testarile de spirometrie, dar si pe explicarea in detaliu, de catre medicul specialist pneumolog si de catre medicul de familie, a acestei boli incurabile, pe care multi dintre cei afectati o ignora, considerand-o un dat al varstei.

„Prin aceasta ampla campanie nationala de informare, care reuneste eforturile unor organizatii atat din domeniul sanatatii publice, asa cum sunt CPSS si CNMF, cat si din zona de educatie, cum sunt bibliotecile din reteaua Biblionet, ne dorim sa suplinim o nevoie de informare si educare despre simptomele si pericolul acestei boli, in special in mediul rural”, declara Dr. Dana Farcasanu, Presedinte Executiv al Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate.

CPSS deruleaza proiectul „Implementarea Strategiei PAL in Romania”, proiect implementat cu finantarea Fondului Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, runda a 6-a prin Fundatia Romanian Angel Appeal. Abordarea Practica a Sanatatii Respiratorii (Practical Approach to Lung Health – PAL) este un concept dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii care propune un management sindromic integrat pentru cele mai semnificative afectiuni respiratorii din tara noastra: infectii respiratorii acute, boli cronice obstructive, tuberculoza si conduita recomandata la cabinetul medicului de familie in urgente respiratorii. Aceasta abordare asigura o ingrijire de calitate superioara a celorlalte afectiuni respiratorii frecvente, atat acute, cat si cronice.

„Principala problema cand vine vorba de BPOC este ca simptomele sunt putin cunoscute de bolnavi si cei mai multi nu isi dau seama ca este vorba de o boala grava, incurabila si care avanseaza rapid in lipsa unor masuri prin care sa o controleze. Daca nu merg la doctor, pacientilor le este din ce in ce mai greu sa se descurce si, mai ales in mediul rural, unde e foarte raspandita, ei nu stiu ca un simplu test de spirometrie le poate salva viata”, declara Ioan Paul Stoicescu, prof. consultant la UMF in Bucuresti si medic pneumolog la clinica Gral.

Citeste si:  Succesul intalnirilor amoroase, dat de trasaturi de personalitate

Peste 1 milion de romani sunt afectati de aceasta boala, conform statisticilor Societatii Romane de Pneumologie. De asemenea, datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca Romania ocupa locul trei in Europa in ceea ce priveste incidenta mortalitatii prin BPOC la barbati, categoria cea mai predispusa la aceasta boala. Mai putin de jumatate dintre cei care sufera de BPOC au beneficiat de o spirometrie in ultimul an, conform acelorasi date ale Societatii Romane de Pneumologie.

Simptomele BPOC includ oboseala, dificultatea la respirare, lipsa de rezistenta la efort, tusea, expectoratia si senzatia de sufocare. Testarile de spirometrie sunt singurele care pot stabili diagnosticul de BPOC. Pentru ca boala este cronica si prin urmare incurabila, diagnosticul precoce este vital. Urmarea unui tratament continuu inainte de o pierdere importanta a functiei pulmonare poate incetini evolutia bolii si creste calitatea vietii pacientilor.

Citeste si:  Creierul femeilor e afectat mai repede de consumul de alcool decat cel al barbatilor

Calendarul campaniei in tara

Pentru prima oara, si locuitorii din mediul rural vor beneficia de acest tip de campanie pentru publicul larg, precum si de asistenta unor medici specialisti pneumologi chiar in localitatile lor. Astfel, in intervalul 14-19 noiembrie, medici specialisti vor face testari de spirometrie gratuite in bibliotecile comunale din 8 judete:

Comuna Carpinis, Jud. Timis, 15 noiembrie
Comuna Leu, Jud. Dolj, 16 noiembrie
Comuna Fantanele, Jud. Mures, 16 noiembrie
Comunia Hoghiz, jud. Brasov, 16 noiembrie
Comuna Recea Cristur, Jud. Cluj, 17 noiembrie
Comuna Curcani, Jud. Calarasi, 17 noiembrie
Comuna Mircea Voda, Jud. Constanta, 18 noiembrie
Comuna Popricani, Jud. Iasi, 19 noiembrie

La activitatile de testare si informare din fiecare biblioteca comunala vor participa si medicii de familie locali, care vor discuta cu pacientii despre boala lor.

Caravana spirometriilor isi va continua calatoria si in alte orase din tara. In Iasi, in weekendul 19-20 noiembrie, si in Cluj-Napoca, pe 23 si 24 noiembrie, medici specialisti pneumologi vor face teste si vor oferi asistenta specializata in cortul in forma de plaman, care va fi amplasat in spatiul public, usor accesibil pentru persoanele interesate.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.