Tinerii invata cum „Se iubeste cu cap! Pana peste cap!”

Please select a featured image for your post

Incepand cu acest an scolar, Fundatia Tineri pentru Tineri (TpT) si ARAS si-au intensificat eforturile in promovarea unui comportament responsabil al tinerilor, prin instruirea de noi voluntari care sa desfasoare sesiuni cu elevii din licee. Astfel, in perioada septembrie-decembrie 2010, au fost instruiti 750 de noi voluntari care au reusit sa deruleze sesiunile programului pentru 10000 de elevi din 10 judete din tara.

Programul „Responsabilitate individuala: Prevenirea HIV/SIDA” presupune derularea sesiunilor prin „educatie intre egali – peer education”, prin care elevii discuta cu egali ai lor, tineri instruiti, eliminand temerile si jena. Programul le propune elevilor teme precum:

Citeste si:  Verificati antrenorul de la sala de fitness

Sanatatea reproducerii si prevenirea HIV/SIDA;
Folosirea prezervativului;
Stigma si discriminare;
Implicare activa si voluntariat.

Implementarea efectiva a programelor se desfasoara in 18 judete tinta si presupune: realizarea de materiale de informare-educare-comunicare; instruirea educatorilor intre egali, a cadrelor didactice, a personalului medical si jurnalistilor; activitati de prevenire si promovare a comportamentelor responsabile in scoala si in afara scolii.

Rezultatele dorite pana sfarsitul lunii aprilie 2011, sunt urmatoarele: implementarea unei campanii de prevenire HIV/SIDA adresata tinerilor: un total de 110.000 de tineri vor beneficia de activitati de comunicare interpersonala (in scoala si in afara scolii); transmiterea de mesaje de combatere a discriminarii catre populatia generala prin mass-media: 160.000 de tineri vor primi mesaje de prevenire si adoptare a unui comportament nediscriminatoriu; instruirea profesionistilor (cadre didactice, medici, jurnalisti) si a populatiei afectate de HIV/SIDA: 1.418 profesionisti vor fi instruiti.

Citeste si:  Sase remedii pentru combaterea oboselii

Proiectul este finantat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin mecanismul financiar SEE (Spatiul Economic European), fiind un proiect individual in componenta granturi, aria „Sanatate si ocrotirea copilului” si reprezinta materializarea unui parteneriat extins intre organizatii si institutii ce au ca misiune implicarea in problematica HIV/SIDA.

Raportul global UNAIDS 2010 afirma ca „tinerii conduc o revolutie in prevenirea HIV” aducandu-se noi dovezi pentru eficienta programelor de prevenire in reducerea incidentei HIV si promovarea unui comportament sexual mai sigur.

Citeste si:  Divortul afecteaza dezvoltarea copilului

Rezultate globale:

Incidenta HIV s-a redus cu 19% in ultimul deceniu (sursa: UNAIDS);
34% dintre tineri au cunostinte corecte si complete despre HIV. Tinta propusa este 95%. (sursa: UNAIDS);
In Romania, in prima jumatate a anului 2010 au fost inregistrate 192 de noi cazuri de infectie HIV, din care 62% sunt la tineri (15-35 ani), cu calea probabila de transmitere – contact sexual neprotejat, heterosexual (90%) (sursa: Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA).


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.