Tiroidita Hashimoto scade calitatea vietii, in ciuda tratamentului hormonal

Tiroidita Hashimoto, o boala inflamatorie a tiroidei, este cea mai comuna cauza a hipotiroidismului, insa un studiu recent sugereaza ca simptomele afectiunii continua sa se manifeste si sa afecteze calitatea vietii, chiar si cand glanda tiroida functioneaza normal sau este administrat un tratament hormonal care sa controleze functionarea acesteia.

Tiroidita Hashimoto afecteaza cel mai adesea femeile de varsta mijlocie, fiind asociata cu o paleta de simptome ce include oboseala cronica, uscaciunea firului de par, stari de iritabilitate si nervozitate, dificultati de concentrare, constipatie. Afectiunea este una autoimuna, adica organismul produce anticorpi care ataca glanda tiroida ducand la inflamarea acesteia si, adesea, la scaderea functiei tiroidiene (hipotiroidism).

Citeste si:  Horoscop pentru micuti

Potrivit unui studiu recent, realizat de oamenii de stiinta de la Spitalul Universitar din Viena (Austria), femeile cu un nivel ridicat al anticorpilor antitiroidieni prezinta un numar semnificativ mai mare de simptome, chiar daca nivelul hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) – indicator al functiei tiroidiene – nu este diferit de cel al femeilor cu un nivel al anticorpilor mai scazut.

Citeste si:  Poliartrita reumatoida (poliartrita cronica evolutiva)

„Studiul aduce in discutie aspecte clinice deosebit de importante ale bolii. Chiar daca nu a fost studiat direct efectul tratamentului hormonal in tiroidita Hashimoto, exista posibilitatea ca dozele optime de hormon tiroidian sa nu elimine complet toate simptomele bolii. Studii ulterioare sunt necesare pentru a confirma aceasta descoperire si a stabili daca pacientii cu tiroidita Hashimoto continua sa aiba simptome reziduale in ciuda obtinerii unui raspuns biochimic pozitiv la tratamentul de substitutie hormonala”, a explicat dr. Charles H. Emerson, redactor-sef al jurnalului Thyroid, in care a fost publicat studiul.

Citeste si:  Cercetatorii au descoperit de ce unii adolescenti sunt mai rebeli si mai violenti decat altii

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.